Testa din kondition: Har du rätt värden för din ålder?

kvinna pustar ut efter konditionspass

Kan du springa till bussen utan att pulsen rusar och det blir jobbigt att andas? Man behöver ju inte vara snabb som blixten. Men visst är det ändå ganska skön att ha stabil grundkondition?

Att man har någon slags kondition betyder också att vi motionerar hjärtat, och det behöver träning för att fortsätta må bra.

Se även: Därför älskar vi löpning

Därför älskar vi löpning!
1:18

Efter reklamen: Därför älskar vi löpning!

(1:18)

Slå på ljud

Tester: Hur bra kondition har du?

Här följer ett par tester som du kan göra för att stämma av vilket skick du befinner dig i just nu. I det ena mäter du din vilopuls, som kan vara ett mått på hur bra form man är i. Det andra testet är för dig som vill utvecklas. Där mäter du din form idag och jämför sedan efter att du tränat ett tag.

Testa din styrka & spänst: Är du tillräckligt stark för din ålder?

KONDITION 1: Mät din vilopuls

Att mäta sin vilopuls kan ge en bra indikation på hur det står till med konditionen. I regel är det så att om man har bättre kondition så är vilopulsen lägre.

Här är bra vilopuls för kvinnor i olika åldrar, för män är det några slag under kvinnornas som gäller. Har du lägre siffror är det ännu bättre än bra, har du högre siffror kanske du vill jobba lite på din kondition.

Vilopulsen mäter du bäst direkt på morgonen innan du går upp ur sängen genom att sätta pekfinger och långfinger antingen på handleden eller på halsen där du känner pulsen. Räkna hur många slag du känner under en minut och jämför med tabellen.

Bra vilopuls för kvinnor:

  • 18-25 år 66–69 slag per minut
  • 26-35 år 65–68 slag per minut
  • 36-45 år 65–69 slag per minut
  • 46-55 år 66–69 slag per minut
  • 56-65 år 65–68 slag per minut

Utveckla din kondition: Träna så att du kommer upp i puls, gärna i intervaller – gå snabbt, spring eller gör stora rörelser där du hoppar och gärna jobbar med stora armar. Pausa och låt pulsen gå ner och jobba upp pulsen igen. Gör det om och om igen. Och träna gärna minst tre gånger i veckan för att få resultat.

Testa din rörlighet – 2 övningar du kanske borde göra oftare?

KONDITION 2: Gör ditt eget konditionstest

Gå eller spring i ett två kilometer långt konditionsspår eller motsvarande uppmätt sträcka. Ta tid från start till mål och ta dig fram genom sträckan så fort du kan – genom att gå, springa eller varva gå med att springa. Anteckna hur det kändes och hur lång tid det tog.

Gör om samma sak efter till exempel fyra veckor med konditionsträning och se vad som händer med känsla och tid.

Foto: TT

Utvald läsning