Cykling eller löpning – vilken träningsform ger bäst kondition?

En kvinna som springer och män som cyklar

Det finns många härliga anledningar till att röra på sig. Träning är som bekant bra för välbefinnandet. Det minskar hälsorisker och efteråt infinner sig ett skönt lugn i kroppen. Det svåraste är ibland att hinna med det där passet. Om du får loss en halvtimma och ska välja mellan cykling eller löpning - vad är egentligen bäst för konditionen? Så här säger experterna.

Se också: 8 anledningar till att börja cykla mer

8 anledningar att börja cykla mer
1:30

Efter reklamen: 8 anledningar att börja cykla mer

(1:30)

Slå på ljud

Vad är bäst för konditionen - cykling eller löpning?

Om du vill förbättra konditionen, och ska träna 30 minuter varje dag, så är löpning att föredra framför cykling. Detta skriver Illustrerad vetenskap och menar att studier visat att löpning förbättrar konditionen lite snabbare än cykling om träningstiden är samma.

Anledningen är att när du springer använder du fler muskler. En annan anledning kan vara att det är lättare att använda träningstiden bra vid löpning eftersom du snabbare kan ösa på. När man cyklar kan man behöva stanna upp vid kurvor och rödljus. Att cykla är däremot mer skonsamt för kroppen och rekommenderas om du inte tränat på länge.

Bra anledningar att cykla

Det finns flera bra anledningar till att cykla. MåBra har tidigare skrivit om att cykling är en enkel vardagsträning som kan vara social om man vill. Det finns också fördelar med att det är en bra konditionsträning och du kan transportera dig från en plats till en annan och slipper då att åka bil eller kollektivt. Men inte att förglömma, det är en härlig känsla av att susa fram i sadeln!

”Springer du för att må bra eller för att vara bra? Vill du må bra så springer du för fort”

Bra anledningar till att springa

Löpning gör oss faktiskt lugnare och kan minska ångest och oroskänslor, speciellt om du springer ute i naturen. Visste du också att löpning kan öka tillväxten av brosk som kan minska risken för reumatiska besvär. MåBra har också skrivit om att jogga regelbundet kan göra att du lever längre. Det finns alltså många anledningar till att ge sig ut i löparspåret!

Källa: Illustrerad vetenskap

Foto:TT

Utvald läsning