Hur gör jag träningen mer effektiv? Experten svarar!

Högintensiv intervallträning, HIIT, gör träningen mer effektiv, säger MåBra:s träningsexpert Sandra Friberg.

FRÅGA: Jag börjar bli lite stressad över min träning. Jag försöker hinna med minst 5–6 träningspass i veckan och de dagar jag inte tränar promenerar jag. Men jag vet inte hur jag ska kunna fortsätta så här då det är svårt att få ihop tiden. Men så vill jag ju hitta formen igen. Har du några tips på hur jag kan lägga upp det för att få det ännu mer intensivt och effektivt?

/Julia

Jobba med högintensiv träning och intervallträning

SVAR: Till att börja med – varför tränar du så mycket? Är det något speciellt du tränar inför? Det låter som om din ambition ligger väldigt högt, därför vill jag ställa frågan varför.

För att få resultat om du tränar så ofta och mycket måste du vara medveten om att träning också kan bryta ner kroppen om du inte tillåter den att vila. Vila är viktigt! Tränar du till exempel styrketräning ska muskelgrupperna du tränat helst vila i 48 timmar innan du tränar dem igen – det är den återhämtningstid som är rekommenderad.

I längden måste du också hitta ett träningsupplägg som håller. Det är få som tränar så ofta och klarar av att hålla i det, undantaget är de som tränar på en högre elitnivå. Risken med att träna för mycket är att kroppen inte orkar och då tappar du både träningsglädje och motivation som i stället ersätts av frustration och, i värsta fall, smärta.

Mitt tips är att få hela vardagen att fungera harmoniskt och att träningen aldrig ska bli ett stressmoment. Du ska aldrig behöva fundera över om du hinner med det där sjätte passet eller inte. Dra hellre ner på antalet träningspass och träna mer effektivt när du väl tränar. Du kan till exempel träna med tyngre vikter för att öka upp intensiteten och jag rekommenderar även högintensiv träning. Intervallträning är också ett bra sätt att få upp intensiteten. Testa till exempel att göra 10 burpees mellan varje styrkeövning du kör.

Så ett bra tips är att köra 3–4 helkroppspass i veckan med lite tyngre vikter. Då får du in dina viktiga vilodagar också. Byt gärna ut något av passen mot intervallträning eller högintensiv träning och utmana kroppen med nya övningar och nya upplägg. Det gör också att träningen blir extra rolig och utmanande.

Lycka till!

/Sandra

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Träningsexperten: Så blir du av med putmagen

10 hälsofördelar med att promenera 30 minuter om dagen

Hur hittar jag motivation? Träningsexperten svarar!

Testa vår kurs:

Utvald läsning