Hur hittar jag motivation? Träningsexperten svarar!

Glad kvinna joggar i skogen.

FRÅGA: Hej! Jag vill så gärna komma igång med träningen igen, men vet inte hur jag ska börja. Hur hittar jag motivationen? Var börjar jag? Jag har helt tappat rutiner och motivation. Känner att jag behöver en liten push i rätt riktning och tips på träningsformer.

/Pernilla

”Sätt upp större och mindre mål”

SVAR: Så roligt att du vill ta tag i träningen, man mår ju så bra och känner sig så otroligt mycket piggare. Det här med saknad motivation är ett vanligt problem, så det är du inte ensam om. Det kan vara saker i livet som gör att man kommer ur sina träningsrutiner och då kan det vara kämpigt att hitta tillbaka till dessa igen.

Nu verkar det som att du har haft rutiner och tränat tidigare, är det något du skulle kunna ta upp igen? Det är tyvärr sällan så att motivationen knackar på dörren, utan ibland behöver man börja i andra änden i stället – så att motivationen kommer tillbaka efterhand.

Här är några tips som kanske kan hjälpa dig att hitta tillbaka:

  • Vad ville du uppnå med träningen tidigare? Har du samma mål nu?
  • Sätt upp nya mål om de har ändrats. Större och mindre mål.
  • Vad var det du tyckte var roligast förut? Hitta tillbaka till kärnan till varför du tycker träning är kul.
  • Gå inte ut för hårt, det kan ge negativ effekt. Träna när du kan och försök att få till 1–3 pass i veckan i början.
  • Prova att träna hemma! Det är lättillgängligt och kräver inte att du ger dig iväg. Chansen att träningen blir av är större.
  • Bara gör det. Det låter hårt, men hjärnan behöver lite tid på sig att hitta rutinerna igen och ibland måste man bara ta sig igenom den första tiden där man får intala sig själv att bara göra det.
  • Våga testa, våga variera och framför allt våga utmana dig själv.

Lycka till i din fortsatta träning, jag är övertygad om att du kommer igång igen och hittar tillbaka till alla rutiner du hade förr.

/Sandra

Foto: TT

Läs mer:

Träningsexperten: Så gör du det roligare att träna!

Träna hela kroppen – på 16 minuter!

5 snabbtips till roligare löpning