TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

10 hälsofördelar med att promenera 30 minuter om dagen

15 aug, 2019 
AvNina Jakobson
Kvinnas ben, ute på promenad.
Minskat sötsug, lägre vikt och längre liv. Det finns många hälsofördelar med att promenera en halvtimme om dagen. Här är 10 av dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Därför ska du promenera – 5 anledningarBrand logo
Därför ska du promenera – 5 anledningar

Att ta en halvtimmes promenad varje dag kan vara bättre än du tror. Det hjälper dig att tappa vikt, gör dig mindre stressad, sänker blodtrycket och kan ge minskad risk för kroniska sjukdomar.

Så planera in en 30-minutersrunda åtminstone fem dagar i veckan så kan du snabbt förvänta dig en mängd hälsoeffekter. Här listar vi några av dem.

1. Du förbränner kalorier och går ner i vikt

All rörelse är bra rörelse och om du inte tränat tidigare kommer du snabbt att märka skillnad om du börjar med dagliga promenader.

– Det måste inte vara högintensivt för att du ska få resultat, säger MåBra:s förra träningsexpert Sandra Friberg.

Men allra bäst resultat av dina promenader får du om håller ett högre tempo när du går lite snabbare eller jobbar i intervaller. I en studie som gjordes vid universitet i Virginia såg man att kvinnor som gick intervallpromenader både tappade mer vikt och fett kring både buk och lår än de som höll ett jämnare, långsammare tempo.

Annons

– Det händer mycket mer om du lägger till intervaller. Det är bra för att öka konditionen snabbt, du utmanar ditt hjärta och hela det kardiovaskulära systemet genom att variera din intensitet, säger Sandra Friberg.

Prova till exempel att värma upp i 5 minuter för att sedan, under 20 minuter, skifta mellan 1 minut riktigt rask gång och 1 minut i ett lite lugnare tempo. Avsluta med att varva ner i 5 minuter.

Ett annat bra sätt att få upp intensitet – och förbränning – är att välja en runda med backar där du tar i lite extra.

2. Sänker dina stressnivåer

En promenad på minst 20 minuter i naturen sänker kroppens nivåer av stresshormonet kortisol, visar en ny studie. Och förlänger du promenaden till 30 minuter sjunker halterna ännu mer, enligt forskarna. Så nästa gång du känner dig stressad – ta på dig skorna och gå ut i skogen!

3. Halverar sötsuget

Redan efter 15 minuters promenad har suget efter choklad halverats. Det visar en studie som gjorts vid universitet i brittiska Exeter. 78 chokladälskare delades in i två grupper. Hälften fick gå 15 minuter på ett löpband, den andra hälften fick vila. Därefter fick de utföra liknande arbetsuppgifter – med en skål choklad på skrivbordet. De som hade promenerat åt hälften så mycket choklad som de som hade vilat.

Annons

4. Förlänger livet

Den som går en rask promenad på åtminstone 20 minuter om dagen löper mellan 16 och 30 procents mindre risk att dö i förtid än de som är fysiskt inaktiva. Det kom forskare vid Cambridge University fram till när de under 12 år följde drygt 330 000 personer, och mätte deras längd, vikt, midjemått och fysiska aktivitet.

Även flera andra studier har kunnat konstatera sambandet mellan dagliga promenader och ett längre liv.

5. Minskar risken för kroniska sjukdomar

Dagliga halvtimmespromenader sänker blodtrycket, visar forskning vid University of Boulder Colorado och University of Tennessee, och det i sin tur kan minska risken för stroke. Enligt en annan studie som publicerats i The New England Journal of Medicine minskade risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom med hela 30 procent hos de som promenerade 30 minuter om dagen, minst fem dagar i veckan.

6. Förbättrar matsmältningen

Att regelbundet promenera kan även göra magen mer regelbunden. När du rör på dig stimuleras tarmrörelserna, vilket motverkar förstoppning. Dessutom förkortas tiden det tar för maten att förflytta sig från magen till tunntarmen vilket ger matsmältningen en skjuts.

Annons

7. Förbättrar sömnen

Vill du sova godare ska du börja med dagliga promenader. Tidigare forskning har visat att det både går fortare att somna och att själva sömnen blir bättre av promenader. Det bekräftas av en ny studie, som publicerats i Sleep, där man undersökt sambandet mellan sömnkvalitet och regelbunden motion hos kvinnor som passerat klimakteriet. De som regelbundet tränade låg- eller medelintensivt – promenader alltså! – hade lättare att somna, bättre sömnkvalitet och längre sammanhängande sömnsjok än de som var mer stillasittande.

8. Skyddar mot depression

Att du blir gladare av att röra på dig kommer väl inte som en nyhet, men visste du att promenader också kan vara ett botemedel mot depressioner? Svensk forskning har visat att effekten av regelbunden träning, oavsett intensitetsnivå, är likvärdig med antidepressiva medel vid lätt till medelsvår depression.

9. Slipp åderbråck

Genom att promenera tränar du muskelpumpen i benen som ser till att blodcirkulationen förblir normal. Därmed förebygger du både åderbråck och svullna ben. Har du redan fått åderbråck kan regelbundna promenader förhindra att de blir sämre, genom att blodet hittar nya vägar att nå ut i benen. Dessutom är promenader ett effektiv sätt att hålla svullna ben borta.

Annons

10. Ger starkt skelett

För att ditt skelett ska må bra och hålla sig starkt behöver det belastas. Med dagliga promenader stimuleras blodcirkulationen och de celler som bygger upp skelettet förstår att det är dags att börja jobba. När en stor svensk studie tittade på hur benmassan minskade hos kvinnor efter klimakteriet kunde forskarna se att den inte minskade lika mycket hos de som var regelbundet aktiva som hos de som var mer stillasittande.

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Gå dig i form – tappa ett halvt kilo i veckan

Promenadtricket som bränner bort bukfettet!

Minska risken för stroke – med korta promenader

Annons