Hur får jag bort träningsvärken? Så svarar träningsexperten

Kvinna som stretchar ben.
6 vanliga träningsmissar – så undviker du dem
1:19

Efter reklamen: 6 vanliga träningsmissar – så undviker du dem

(1:19)

Slå på ljud

Fråga: Jag har några funderingar kring träningsvärk. Varför får jag bara träningsvärk ibland? Hur kan jag göra för att undvika träningsvärk? Hur får jag bort träningsvärken? Är stretching ett bra mot träningsvärk?

/Gun

Bli av med träningsvärken – men sitt inte stilla

Svar: Träningsvärken är ofta som värst efter en dag eller två, men kan hålla i sig i upp till en vecka. Du känner dig stel och svag och det värker när du ska använda muskeln. Det är inte farligt och går över av sig självt.

Därför är träningsvärken som värst dag två

Träningsvärk får man när man antingen tränar tyngre eller längre än vad man är van vid. Om du provar någon ny träningsform/övning är risken för träningsvärk också större. Tvärtemot vad många tror ger inte mjölksyra träningsvärk. Störst risk för träningsvärk får du när du tränar excentriskt, det vill säga när muskeln belastas under förlängning. Det betyder att det är nerförsbacken som ger dig mest träningsvärk, inte uppförsbacken!

Om du vill undvika träningsvärk är det bäst att försiktigt öka intensitet och längd på din träning så att kroppen hinner vänja sig. Redan andra gången du gör en övning får du mindre träningsvärk än den första.

När du väl fått träningsvärk vill du helst vila i soffan, men gör inte det. Få igång blodgenomströmningen genom cirkulationsträning i stället.

4 träningsmisstag som kan ge ryggvärk – så undviker du dem

Bra aktiviteter för att öka cirkulationen är till exempel promenad, jogging, cykling och simning. Man kan också styrketräna med lätta vikter och många repetitioner (20–50 stycken). Massage fungerar också bra och kan vara så där härligt ”ontskönt”.

Stretching hjälper tyvärr inte mot träningsvärk, men kan kännas skönt ändå.

/Sofia Åhman

Utvald läsning