Fråga träningsexperten Börja träna Löpning Träningsprogram Se ''månadens övning''

4 träningsmisstag som kan ge ryggvärk – så undviker du dem

16 mar, 2021
kvinna har fått ont i ryggen efter att ha tränat
Får du ont i ryggen när du har tränat? Värk som inte bara är träningsvärk? Checka av så du inte gör något av de här misstagen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
LYT-träningBrand logo
LYT-träning

Träningsvärk är ofarligt och även om det kan kännas obekvämt så är det bara ett tecken på att man använt musklerna. Värk däremot är något annat.

Om man har ont efter att man har tränat så bör man reda ut vad det beror på, en början kan vara att gå igenom sin träningsteknik och se om det är något man behöver ändra på i sina rörelser.

Ryggen är på olika sätt med oss i de flesta rörelser vi gör och är en kroppsdel som vi kan behöva vara extra noga med att använda rätt när vi tränar. Här är några misstag i träningen som kan leda till att man får ont i ryggen, enligt Livestrong.

Inte värma upp ordentligt

Det är olika från person till person hur mycket uppvärmning vi kan behöva och hur vi bäst värmer upp. Men uppvärmning behövs för att minimera risk för skador.

Jobba gärna med rörlighet i din uppvärmning, och lägg gärna lite extra fokus på höfter och bröstrygg. Jobba 5–10 minuter.

Använda för tunga vikter

Om en vikt är för tung kan det vara svårt att hålla kontrollen, ibland behöver man då istället ”svinga” upp hanteln eller redskapet man jobbar med och förlita sig på farten istället. Det kan både vara påfrestande för ryggen och göra övningen mindre effektiv.

Annons

Välj vikter som du kan jobba med kontrollerat, med fin teknik genom hela övningen. Filma gärna dig själv när du gör olika övningar för att se att du har bra teknik, eller om du behöver rätta till något.

Kvinna har ryggvärk efter träning

Lyfta vikter med ryggen i fel position

Ska man lyfta tyngt är det extra viktigt att ryggen är i en bra position, men det är viktigt att tänka på annars också. Oftast vill man ha ryggraden i en neutral position, och inte runda den för mycket framåt eller bakåt.

Tänk på din hållning i övningarna, kanske behöver du träna upp din bål för att orka hålla bra teknik i övningarna.

Inte jobba med en sida i taget

Unilaterala övningar, där man jobbar med en sida av kroppen i taget – till exempel gör övningar på ett ben – hjälper oss att få en balanserad kropp. Ofta är vi starkare i ena sidan och i övningar där vi jobbar med hela kroppen tar du den sidan över.

Lägg gärna till unilaterala övningar i din träning om du inte redan gör sådana. Kanske hittar du några svagare punkter i kroppen som du kan jobba på att träna upp.

Källa: Livestrong Foto: TT

Annons