TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

"Hur blir jag smidig och vig?"

10 apr, 2013 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Jag är i stort sett nöjd med min kropp och vikt. Det enda ”problemet” jag har är att jag känner mig lite stel, vill gärna bli lite mer smidig och vig. Jag tränar kondition och styrka två gånger i veckan – ibland blir det ett extra spinningpass också. Nu undrar jag vilken träning och kost som är bäst för mig – jag vill varken gå ner eller upp i vikt utan bara bli mer smidig och rörlig.

Beth

Svar:

Vad roligt att du är nöjd med din kropp och har hittat motionsformer som du trivs med.

Din kombination av regelbunden konditions- och styrketräning är perfekt. Konditionsträningen ger dig främst bättre flås, starkare hjärta och förbättrar blodvärdena. Styrketräningen bygger i stället muskler, höjer förbränningen i kroppen på lång sikt och minskar risken för snedbelastning och problem med lederna.

För att öva upp smidigheten i kroppen bör du lägga in några rörlighetsövningar varje gång du tränar. Därför är det bra om du stretchar efter passet. Stretching innebär att du drar ut en muskel i taget till ett läge där det stramar. Sedan håller du den positionen 10–20 sekunder innan du slappnar av och går vidare till nästa muskel. Det här är ett lätt sätt att rörlighetsträna. Vanliga stretchövningar hittar du på nätet. Eller så kan du be en instruktör eller personlig tränare på gymmet om hjälp.

Annons

Nackdelen med stretching är att övningarna bara tar på en muskel i taget. Bindväven, som väver ihop musklerna med varandra till långa muskelkedjor, kommer du däremot inte åt med traditionella stretchövningar. Visst kan det vara bra att vara rörlig i varje separat muskel, men om bindväven runtom är oelastisk kommer du fortfarande att uppleva dig själv som ovig och orörlig. För att öka rörligheten och elasticiteten även i bindväven bör du träna olika yogapositioner. Sådana övningar omfattar flera muskler samtidigt. Då töjer du även ut den omkringliggande bindväven.

För att hitta bra övningar kan du leta på internet efter vanliga yogapositioner. Ett annat alternativ är att du lägger in yogaklasser i ditt träningsprogram. Då får du tydliga instruktioner av en erfaren ledare som kollar att du utför övningarna rätt. Dessutom får du en övningsbank att plocka från på hemmaplan. För bäst effekt på rörligheten i kroppen är det bra om du kan utföra någon övning varje dag.

När det gäller kosten låter det som att du har hittat en bra balans mellan hur mycket du äter och hur aktiv du är. Fortsätta att äta som du gör. Vill du göra några förändringar så är det aldrig fel att dra ner på socker och vitt mjöl, liksom att äta mer grönsaker och fullkorn. Våga även äta bra fetter, för det behöver kroppen. Eftersom du tränar mycket är proteinrik mat viktig för att bygga upp cellerna och musklerna.

Katarina

 

Annons