Squat-utmaningen som testar din rörlighet: #howlowcanyougo

howlowcanyougo squatchallenge
1:16

Efter reklamen: 5 anledningar att träna rörlighet

(1:16)

Just nu svämmar sociala medier över av olika träningsutmaningar – allt ifrån dansutmaningar till plankutmaningar. Senaste trenden på plattformen Tiktok är en squatutmaning som ofta taggas med #howlowcanyougo, #squatchallenge #mobilitychallenge eller #howlowchallenge.

Allt du behöver för att göra den här utmaningen är dig själv och en vägg.

Så gör du #howlowchallenge – testa din rörlighet

I utmaningen gäller det att stå vänd mot väggen med tårna mot, och pekandes mot, väggen, med armarna uppsträckta rakt ovanför huvudet, handflatorna mot väggen.

Sedan kommer du långsamt och kontrollerat ner i en squat – så långt ner du kan utan att lyfta på hälarna eller ramla bakåt, och med händerna kvar sträckta ovanför huvudet och lätt mot väggen.

Hur länge ska man sitta i jägarvila? Så sätter du tekniken!

Man kan börja med att bredda mellan fötterna och sedan jobba på att försöka göra övningen med fötterna närmre varandra, en liten bit i taget. Knäna ska inte gå ihop, dras mot varandra, i övningen.

När du har kommit så långt ner du kan och klarar av just nu så trycker du upp dig själv igen med samma kontroll. Det ska aldrig göra ont att göra övningen.

Så här kan det se ut när man gör utmaningen

Cassey Ho har på sitt Instagramkonto Blogilates delat med sig av hur det ser ut när hon gör den här utmaningen. Hon skriver att hon övar på att hålla fötterna i rakare vinkel men att det är så här som det ser ut när hon gör den just nu.

Övningen kräver både rörlighet och styrka

Den här övningen används ibland inom styrkelyft och cross fit för att träna upp rörligheten som man behöver för att utföra andra övningar med bra teknik. Till exempel benböj med skivstång.

Hur det ser ut när just du gör den här övningen behöver du inte jämföra med hur det ser ut när någon annan gör den. Det beror på hur vi är byggda och på vår fysik just nu.

Sofia Åhman visar hur du gör plankdancechallenge – klarar du den?

Övningen kräver en hel del rörlighet om man ska ta sig hela vägen ner med rumpan Du jobbar bland annat med rörlighet i rygg, skuldror och höfter. Du jobbar också med bålstabilitet och styrka.

Här är någon som har tagit utmaningen en nivå längre och lagt till en situps i övningen också. Det kommer från Instagramkontot Yogaselfpractice:

Källor: TikTok och Instagram Foto: TT