Hitta träningen som passar DIG – så gör du!

Det ska vara roligt och inspirerande att träna. Därför är det viktigt att hitta en motionsform som passar just dig.

MåBra:s motionsexpert Katarina Woxnerud vet vad som är bra att tänka på innan man drar i gång.

Hur väljer jag träningsform?

– Tänk igenom vad du gillar att göra och vad du tror att du kan gilla i fortsättningen. Fundera även över vilka mål du har. Vill du bli starkare? Gå ner i vikt? Känner du dig stram och stel och vill bli mjukare? Vill du springa ett lopp? Att börja fundera i de banorna är en bra start, säger Katarina Woxnerud.

Vad ska jag utgå ifrån?

– Fundera på om du vill träna hemma eller om du behöver pepp från någon tränare eller ledare. Vill du träna när du själv vill eller behöver du ha en fast tid, så att det blir av? Vill du träna ensam eller i grupp? Börja sedan enkelt, 1–2 gånger i veckan och öka vardagsmotionen de dagar då du inte tränar.

Hur kommer jag i gång på bästa sätt?

– Börja i mindre skala och öka när det känns bra. En gång i veckan är absolut bättre än ingen gång! Om du känner dig osäker, börja med något du känner igen så att du inte behöver lära dig en ny teknik på en gång. Annars tycker jag man ska våga testa nya saker. Ingen skrattar åt dig om du inte kan direkt. Och ge inte upp på en gång. Ge dig själv 8–10 träningspass innan du bestämmer dig för om du ska fortsätta eller inte. Det tar ofta några gånger tills du har kommit in i träningen och kan tekniken hyfsat. Gillar du det inte – prova något annat. Att träna tillsammans med en kompis ökar vanligen motivationen, eftersom du vet att någon väntar på dig.

Vilka vanliga fel gör vi när vi börjar träna?

– Vi börjar för hårt. Man har för höga förväntningar och mål – och tar i så mycket så att man får träningsvärk i en vecka efteråt. Ett tips är att planera träningen realistiskt kring vardagen. Man kanske gärna vill rida tre gånger i veckan, men det finns bara tid för två, med tanke på restid, hästskötsel och annat. Se hur mycket tid du har och planera efter det. Ett annat fel många gör är att man missar att planera in träningen i kalendern, och då glöms den lätt bort. Man prioriterar då annat före sina motionspass, som att vika tvätt, plocka prylar, städa, träffa vänner.

Vad är det viktigaste med träningen?

– Att du gillar det du gör. Det kan dock ta några veckor innan träningslusten kommer. Försök även se nyttan med det du gör. Vad ska du ha träningen till? Delge familjen dina planer så att du kan få deras förståelse och förhoppningsvis stöd. Och glöm inte att det finns motionsformer för alla!

AV: Anna Sundesten

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Nya, snabba träningstrenden gör dig fit på nolltid!

Högintensiv intervallträning kan kicka igång fettförbränningen ordentligt!

Vill du komma i form och röra på dig mer, men hittar inte tiden att träna? Då är den nya motionstrenden något för dig!

Läs mer: Snabbträningen som gör dig fit på nolltid!

 

Öka konditionen eller gå ner i vikt? Hitta träningsformen som passar dig bäst!

Den bästa träningsformen för dig beror på vilka resultat du vill uppnå. Här får du en guide!

Vill du gå ner i vikt? Bli starkare? Smidigare? Få bättre flås? Vår personliga tränare Katarina Woxnerud hjälper dig hitta bästa träning för dina behov!

Läs mer: Hitta träningsformen som passar dig bäst!

Lev längre med rätt mat – allt om kosten som bromsar åldrandet

Lev längre med rätt mat – allt om kosten som bromsar åldrandet

Svenska forskare har tagit fram ”kostportföljen” – en meny med mat som skyddar mot diabetes, hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och sviktande minne. Så funkar den!

Läs mer: Lev längre med rätt mat

Utvald läsning