Ny studie: Därför ska du träna tillsammans med din partner

23 nov, 2021 
par som tränar tillsammans
Brukar du träna tillsammans med din partner? Det finns flera fördelar med att svettas på passen tillsammans, här är några av dem!
Annons
Så tränar du bäst i kyla – 6 tips
Så tränar du bäst i kyla – 6 tips

Att det finns många fördelar med träning, det vet du säkert redan. Vi får lyckokänslor, bättre minne, fokus och blodcirkulation. Med mera.

Men visste du också att par som tränar tillsammans faktiskt också kan bli både lyckligare ihop och nöjdare med varandra? Dessutom kan de känna sig nöjdare i sitt förhållande och, som bonus, lättare få träningen att bli av?

Dels är det ju förstås så att tid tillsammans kan stärka relationen i sig, liksom att nå mål tillsammans. Så träningspass ihop kan alltså göra er starkare både som individer och som par. Men det finns fler fördelar.

Klarar du den här enkla men utmanande övningen?
Recept.se Nyhetsbrev

Studie: Par som tränar ihop är på bättre humör

I en ny studie, publicerad I Journal of Social and Personal Relationships, såg man att personer som tränade tillsammans med sin partner är på bättre humör både under träningspasset och under resten av dagen samt kände sig mer nöjda med sin relation.

Annons

Psykologen Arash Emamzadeh berättar hos Psychology Today om hur det här hänger ihop. Här är några punkter han tar upp.

1 Par som tränar ihop visar engagemang

Att man tränar ihop visar att man engagerar sig både i varandras hälsa och i sin egen. Kanske gör man också något som båda gillar och sätter värde på. Och man jobbar gemensamt för att hålla en aktiv, hälsosam livsstil.

2 Man känner stöd från sin partner

Att man blir på bättre humör och känner sig mer nöjd med sitt förhållande skulle till exempel kunna bero på att man känner stöd från sin partner under träningen. Bland annat både emotionellt och socialt stöd.

3 Man uppmuntrar varandra att träna

Att göra det tillsammans kan öka chanserna för att träningen blir av. Man kan uppmuntra varandra och turas om att peppa varandra både att ta sig iväg till träningen och under passet.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Annons