TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Här är bästa träningen för din kroppsform!

07 feb, 2015 
Vilken träning som passar bäst för din kropp beror till stor del vilken kroppstyp du har. Lär dig mer i vår guide!
Annons

Vi har tidigare skrivit om varför du har den kroppsform du har, exempelvis äppel- eller päronformad.

Du kan även anpassa din träning utifrån din kroppsform – för att få ut det bästa för just din kropp. Här har sajten kk.no gjort en sammanställning.

Päronformad

Om du har den klassiska päronformen är du i sällskap med stjärnor som Jennifer Lopez och Beyoncé. Du har smala axlar och är större runt höfter, lår och rumpa.

Päronformade kvinnor tenderar att ha lägre förbränning än andra kvinnor, och kan därför uppleva att de har lättare att gå upp i vikt.

Så ska du träna:

Fokusera på att bygga upp musklerna i överkroppen (armar, bröst, axlar), så att du får en balans mellan under- och överkropp – så att kroppen blir mer timglasformad.

Kvinnor med päronformade kroppar bör också fokusera på att minska den totala mängden kroppsfett, så att musklerna får en mer tonad look. Det är därför bra att kombinera tuff konditionsträning med styrketräning.

Annons

Genom att göra fler repetitioner med lätt belastning kommer du att hålla ämnesomsättningen igång efter att du har tränat – så att du bränner kalorier även när du slappnar av.

Bra övningar:

Utfall: Här visar vår personliga tränare Katarina Woxnerud hur du gör utfall. De hjälper dig att forma skinkor, höfter, lår och ben. Gör 20 till 30 repetitioner på varje ben och upprepa en till tre gånger.

Armhävningar: Gör vanliga armhävningar, antingen på knäna eller fötterna. De tränar armar, bröst och axlar. Gäddhänget tränar du genom att göra armhävningar med händerna tätare ihop. Gör 20 till 30 repetitioner och upprepa en till tre gånger.

 

Äppelformad

Kvinnor med äppelform är mer atletisk bygga än de med päronform. Deras axlar är vanligtvis bredare än höfterna, men om de lägger på sig hamnar det mesta troligen kring magen och midjan.

Äppelformade personer har ofta hög ämnesomsättning, bygger muskler lätt och bränner fett snabbt – och kan därför ganska lätt bli av med oönskade kilon.

Annons

Så ska du träna:

Äppelformade kvinnor ska träna hela kroppen, men ge magen en extra genomkörare, eftersom den lätt samlar på sig fett.

Variera din träning så att kroppen inte blir van vid att träna på ett och samma sätt hela tiden. Träningen blir mer effektiv om du överraskar kroppen.

Kvinnor med äppelform behöver också mer konditionsträning för att hålla kilona från midjan, så försök att lägga in 40 minuters konditionsträning tre gånger i veckan, exempelvis cykling.

Bra övningar:

Magövningar: Här visar Katarina Woxnerud några effektiva övningar för magen.

Omvänt utfall: Omvända utfall är bra för dig som vill ge rumpan ett lyft. Du gör precis som vid vanliga utfall fast tvärtom. I stället för att ta ett kliv framåt tar du ett kliv bakåt. Bägge knäna ska vara böjda i nittio graders vinkel. Gör 15 till 20 repetitioner på varje ben och upprepa en till tre gånger.

Rak kroppsform

Om du har denna kroppsform som du är i gott sällskap med stjärnor som Paris Hilton och Nicole Kidman, som är kända för sina långa och slanka kroppar.

Annons

Smala kvinnor med rak kroppsform tenderar att ha en hög ämnesomsättning, men kan ha problem att bygga synliga muskler.

Så ska du träna:

Du bygger muskler genom att lyfta tyngre vikter (ofta orkar du då färre repetitioner).

Det är viktigt att använda vikter som ger musklerna en utmaning så att de blir rejält trötta.

Att gå upp i vikt och bygga muskler kan vara en utmaning för dig med denna kroppstyp, men försök att träna hela kroppen tre gånger i veckan och fokusera mer på styrka än konditions- och uthållighetsträning.

För att inte dra på dig skador när du tränar tuff styrketräning, gör sex till tio repetitioner av de tuffaste övningarna, vila sedan i två till tre minuter.

Bra övningar:

Armhävningar: Detta är något av det bästa du kan göra för att stärka överkroppen. Det är viktigt att du håller ryggen rak. Gör 20 till 30 repetitioner och upprepa en till tre gånger.

Enkel knäböj: I den här övningen du arbetar med flera muskler i underkroppen. Stå med fötterna höftbrett isär. Håll överkroppen rak och sträck ut armarna framför dig. Andas in och böj på knäna, tills du står i en 90 graders vinkel (som att sitta på en osynlig stol). Håll kvar i en liten stund. Res dig sedan upp till din ursprungsposition. Gör sex till tio övningar och upprepa en till tre gånger.

Annons

Psst! Du kan även läsa vad vår stilbloggare Katarina Althin har att säga om hur du klär dig bäst efter din kroppsform!

 

 

LÄS MER:

10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

Du kan sänka ditt blodtryck på egen hand. Här är bästa metoderna!

Ta hand om ditt hjärta och lev ett friskare liv! Här är 10 smarta och naturliga sätt att sänka ditt blodtryck och förebygga hjärtsjukdomar.

Läs mer: 10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

 

Så mediterar du bort din migrän

Meditation är ett effektivt hjälpmedel mot migrän, enligt en ny amerikansk studie.

Är du en av de omkring 1,2 miljoner svenskar som regelbundet drabbas av migrän? Då kan meditation vara något för dig.

Läs mer: Så mediterar du bort din migrän

 

Av: Anna Sundesten

Bild: Thinkstock

Annons