TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Hur stor är risken att coronasmittas på gym? FHM:s nya studie

25 feb, 2021 
Hur stor är smittorisken för de här personerna som tränar på gym? FHM gör studie!
Nu startar Folkhälsomyndigheten en studie för att se hur stor risken att smittas av coronaviruset är på gym. Utredningen görs i samarbete med Friskis och svettis.
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Medan många idrottsanläggningar varit tvungna att pausa verksamheten under coronavirusets framfart så har många gym valt att hålla öppet större delen av tiden. Men nu med begränsat antal besökare och olika åtgärder.

FHM startar studie om gym och coronasmitta

Men hur stor risk är det att man smittas av covid-19 på gymmen egentligen? Det vill Folkhälsomyndigheten nu göra en undersökning kring. Studien kommer att göras tillsammans med gymkedjan Friskis och svettis, enligt Ekot, Sveriges Radio.

Anledningen till att man väljer att göra det just med dem ska vara att flera Friskis och svettis-anläggningar haft öppet under hela pandemin, till skillnad från många andra gym som valt att stänga under åtminstone vissa perioder.

Kommer jämföra gymbesökare med smittade

Det man nu ska göra är att fråga medlemmar hos Friskis och svettis om de vill delta i studien. De som tackar ja kommer att dela med sig av sin träningsstatistik för året och deras personnummer kommer sedan att jämföras med vilka som blivit sjuka i covid-19.

Studien ska, enligt Tv4-nyheterna, ledas av biträdande statsepidemiologen Anders Wallensten.

På gym gäller andra regler än för idrottsanläggningar

För gym och sportanläggningar gäller andra regler än för idrottsanläggningar. På gym är det de som bedriver verksamhetens som ser till att regler om till exempel hur många besökare som får vara på plats samtidigt efterföljs.

Verksamheten ska också se till att:

  • Det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera personer efter varje gång de använts. Med desinfektionsmedel eller rengöringsmedel.
  • Det finns möjlighet att tvätta händerna eller använda handsprit och uppmana till bra handhygien.
  • Det finns tydliga skyltar om att medlemmarna ska stanna hemma vid minsta symtom eller sjukdom, och att de ska hålla bra handhygien.
  • Markera avstånd på golv, möblera om eller på andra sätt skapa utrymme för att man ska kunna undvika trängsel.

Källor: SR och Tv4-nyheterna Foto: TT

Annons