Artikeln innehåller reklamlänkar
TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

9 smarta träningsredskap att ha i hemmagymmet – som inte tar plats

17 dec, 2020 
Träning med miniband och medicinboll!
Vill du göra hemmaträningen lite mer utmanande och rolig med redskap? Här är nio träningsredskap som ger motstånd i träningen och hjälper dig komma i form – utan att ta upp mycket plats eller ruinera dig.
Annons
Därför bör du träna mer styrketräningBrand logo
Därför bör du träna mer styrketräning

SDet här året har intresset för att träna utanför gymmet exploderat. Coronavirusets framfart har gjort att vi i högre grad vill söka oss ut för att få träningen gjord – eller få till ett pass hemma.

Men hur tränar man hemma – utan löpband och motionscyklar, utan kabelmaskin och alla typer av vikter? Självklart kan man träna effektivt med enbart kroppen som vikt, men det finns några riktigt bra träningsredskap som inte tar upp mycket plats – och som inte kostar skjortan.

Här listar vi nio bra och enkla träningsredskap som gör hemmaträningen både roligare och lättare!

9 träningsredskap för hemmagymmet

Hopprep

Har du inte hoppat hopprep sen du gick i skolan? Då är det dags att damma av kunskaperna! Att hoppa hopprep är nämligen det mest effektiva du kan göra i fettförbränningsväg!

Hopprep är jättebra träning för den som klarar av att hoppa och samtidigt vill bränna kalorier snabbt och effektivt. Takten ska ligga på 120 hopp per minut – då kan du bränna 667-990 kalorier i timmen. Vill du göra passet extra effektivt? Satsa på ett hopprep med extra tyngd, för att ytterligare aktivera dina armar och axlar i rörelsen.

Här kan du köpa ett tyghopprep i naturmaterial! (reklamlänk)

Hopprep från Abilica.

Kettlebells

Kettelbells är en typ av viktredskap du kan använda för många olika övningar. Du tränar allsidigt och effektivt med en kettlebell. Du kan träna styrka, stabilitet, rörlighet och effektivitet, samtidigt som du kan få upp pulsen ordentligt om du vill.

Annons

Det är ett träningsredskap som är enkelt att förvara, och att ta fram och träna med, hemma. Till skillnad mot många andra redskap. Det är dessutom rolig träning där det kan gå snabbt att utvecklas! Läs mer om hur du tränar med kettlebells här!

Här kan du köpa kettlebells! (reklamlänk)

Kettlebell på 10 kilo.

Gummiband

Gummiband för träning finns i många olika former: Gummiband, miniband, med handtag, de som sitter ihop som en ring och de som är mer som en remsa.

Gummiband är ett bra träningsredskap som inte tar så stor plats och är lätt att ha tillgängligt hemma eller ta med sig vart man än ska. Det är roligt att träna med gummiband, och det är dessutom effektivt.

Gummiband kan fungera som mer motstånd men även som hjälp i att göra övningar lättare – och för att gå till teknik i övningar. Här kan du lära mer om att träna med gummiband!

Här kan du köpa Minibands. (reklamlänk)

Och här kan du köpa gummiband med handtag.

Tre olika miniband.

Pilatesboll

Att träna med pilatesboll är både enkelt och effektivt. Med den kan du jobba med hela kroppen – med störst fokus på styrka och balans.

Annons

– En pilatesboll är ett jättebra komplement till vanlig styrketräning. Det allra bästa är att du alltid tränar balans med den, hur du än gör. De djupa, stabiliserande musklerna kopplas nämligen per automatik på när du gör övningarna och det är jättebra, har motionsexperten Sofia Åhman tidigare sagt till MåBra.

Bollträningen kan varieras i det oändliga – och passar både nybörjare och träningsvana. Genom att exempelvis flytta bollen mellan olika lägen kan du göra övningarna tyngre eller lättare. Det bästa är att prova sig fram.

– Egentligen kan man inte göra fel, utan det viktiga är att det känns bra för dig. Gör övningarna lugnt och kontrollerat och fokusera på att inte tappa hållningen, det är det viktigaste, säger Sofia Åhman.

Här kan du läsa mer om träning med pilatesboll.

Här kan du köpa en pilatesboll. (reklamlänk)

Pilatesboll, grå.

Hantlar

Att träna med hantlar kan verkligen göra träningen mer effektiv, förutsätt att du använder dem på rätt sätt. Inte minst gäller det att välja rätt vikt på hantlarna för att kunna utföra övningen korrekt och undvika att skada dig.

Annons

Ett par hantlar behöver inte ta mycket plats i hemmet. Välj ett par där du själv kan justera vikten efter din förmåga och dina övningar. Skaffa ett bra ställ för vikterna där du lätt kan samla dem och de inte är i vägen.

Här kan du läsa mer om övningar med hantlar.

Här kan du köpa ett set med hantlar och vikter i smidig väska. (reklamlänk)

Set med hantlar och vikter.

Yogamatta

Är du rädd om golvet hemma? Eller vill du se till att få bättre grepp om golvet när du tränar, än du får på parketten? En yogamatta är alltid bra att ha! Förutom att skydda golvet och ge dig stadigt fotgrepp kan det vara skönt att ligga på när du gör övningar på golvet, eller att ha händerna på om du gör armhävningar eller exempelvis mountainclimbers.

Annons

Och tänker du göra yoga eller meditation är yogamattan – utan att överdriva – som gjord för det!

Här kan du köpa en 4 mm tjock yogamatta från Casall. (reklamlänk)

Tre olika yogamattor från Casall.

TRX-band

TRX-band är en typ av funktionella träningsrep med handtag du kan fästa på olika platser i hemmet eller på utegymmet – eller varför inte i din trädgård?

TRX står för Total body Resistance Exercise, och med ett TRX-band gör att du kan utmana dig själv och träna hela kroppen med din egen kropp som vikt. Du kan träna styrka, balans, stabilitet och förbränning med det här smidiga redskapet. Och det bästa är att du kan göra alla övingar, och anpassa dem efter din egen förmåga!

Det finns även särskilda fästen du kan sätta fast på väggen hemma om du inte har någon bra stans att sätta fast dem annars. När du är klar kan du alltid ta ner, vika ihop det och lägga undan det.

Här kan du köpa TRX-band! (reklamlänk)

TRX-band med tillbehör.

Medicinboll

En medicinboll är en annan typ av viktredskap som du kan göra många roliga och utmanande övningar med. Några exempel är Wall ball – där du gör ett knäböj med bollen mot bröstet, och när du reser dig kastar du bollen mot väggen, och när den studsat ner till dig går du åter ner i en knäböj, och så vidare. Slam ball är också en rolig övning där du plockar upp en tung boll med bägge händerna i en djup knäböj, reser dig och kastar ner bollen igen så hårt du kan! Kul!

Här kan du köpa mjuka medicinbollar. (reklamlänk)

Medicinbollar tre olika vikter.

Foamroller

En foamroller är kanske inget träningsredskap utan mer för rehabilitering och återhämtning. Många tycker om känslan i kroppen efter att ha använt en foamroller.

Annons

Du kan rulla på några olika sätt. Ett sätt är att du lägger rullen på golvet och rullar fram och tilllbaka på det ställe du vill behandla. Eller så kan du ligga med rullen stilla mot det stället som är stelt, tills du märker att spänningen och smärtan börjar avta. Du kan även variera trycket, antingen lägger du dig med hela tyngden mot rullen för en ordentlig massage, eller så avlastar du mot händer och fötter.

Läs mer om hur du kan använda en foamroller här!

Här kan du köpa en foamroller. (reklamlänk)

Foamroller, svart, med mönster.
Annons