Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Anders Wallensten – så lever läkaren med sin familj

03 maj, 2020 
Han har varit biträdande statsepidemiolog sedan 2014, ändå visste väldigt få vem Anders Wallensten var innan coronaviruset bröt ut. Här är mer om läkaren - som bland annat skrev den första svenska avhandlingen om fågelinfluensan.
Annons

Videon kunde inte hittas

Anders Theodor Wallensten, 46, är i dagsläget ett av Folkhälsomyndighetens ansikten utåt i sin roll som biträdande statsepidemiolog. Han är den vi ser på de dagliga presskonferenserna när statsepidemiologen Anders Tegnell befinner sig på annat håll, och som svarar på journalisternas aldrig sinande frågor om coronaviruset och covid-19.

– I en tid när myter och konspirationsteorier kan få snabb spridning är det viktigare än någonsin att allmänheten känner till vad som är skillnaden mellan ett löst påstående och en rekommendation som står på vetenskaplig grund, säger Anders Wallensten.

Men vem är Anders Wallensten?

Förutom uppgifter som att informera oss om nya restriktioner, dödstal och mediciner i coronatider och pandemier, så är Anders Wallensten läkare med en gedigen medicinsk bakgrund. Han blev biträdande statsepidemiolog 2014, men innan dess tog han sin läkarexamen på Uppsala universitet och disputerade på Linköpings universitet med den första svenska avhandlingen om fågelinfluensan.

Annons

“Jag är fokuserad på att göra världen till en mer hälsosam plats för alla, och har ett generellt intresse för hälsa som läkare, forskare och epidemiolog med en speciell expertis på zoonotiska sjukdomar (sjukdomar som sprids mellan människor och djur, reds. anm.), förberedelser, att upptäcka hot och att hantera smittor”, skriver Anders i sin profil på det karriärsinriktade nätverket LinkedIn.

Anders Wallensten
Anders Wallensten får ofta stå i centrum under de dagliga presskonferenserna.

Anders Wallensten och familjen

Och man kan säga att han hade det medicinska i blodet redan när han föddes den 22 januari 1974. Pappa Richard Wallensten var överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och ligger bakom ett antal betydelsefulla akademiska texter inom det medicinska fältet.

Även hans mamma, Kerstin Uvnäs Moberg, är forskare med fokus på människokroppen och framförallt kvinnors fysiska hälsa. På sin hemsida beskriver hon sig som ”pionjär inom forskning om oxytocin, välbefinnandets hormon, och en av de första att lyfta dess sociologiska och fysiologiska effekter under graviditet, amning och menopaus.” Hon är även föreläsare och förekommer ofta i media som expert.

Annons

Även farfar Sten Wallensten och morfar Börje Uvnäs var läkare.

Skild, singel och ensamstående med tre barn

Anders Wallensten bor idag i ett kedjehus i Täby norr om Stockholm, där hans tre barn också är skrivna. Han är skild från exfrun Johanna Bergstrand Wallensten sedan 2017. Även hon forskare och läkare, men med inriktning på stress och utmattning. Johanna har också ett stort intresse för multisport, vilket hon har skrivit om på sin blogg på multisportbloggen.se tidigare.

Vad gör en statsepidemiolog?

Anders Tegnell, som är Sveriges statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten sedan 2013, leder och samordnar Sveriges nationella smittskydd. Myndigheten lyder under Socialdepartementet med verksamheter i både Solna och Östersund. Statsepidemiologen följer utveckling och övervakning av smittsamma sjukdomar. Dessutom har hen som statsepidemiolog kontakt med andra länders smittskydd.

Källor: LinkedIn, Folkhälsomyndigheten, Eniro, Svensk damtidning   Foto: TT

Läs mer:

Anders Tegnell om nya beräkningar: Då kan en avmattning ske

Alla antikroppar är inte bra – och det är inte säkert att du blir immun

Nya siffror visar: Här är de största riskfaktorerna vid covid-19

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Visste du att både rökning, astma och blodgrupp påverkar risken att drabbas av coronaviruset. Här har vi samlat att vi skrivit och vet om det nya coronaviruset SARS-CoV-19, som orsakar sjukdomen covid-19.

Läs allt om coronaviruset här

Annons