Glöm inte träningen – den är bra för ditt minne

Fysisk aktivitet gör inte bara underverk för din kropp – utan även för ditt minne. En ny studie visar att ett år av måttlig träning räcker för att öka storleken på hjärnans hippocampus–- något som leder till förbättrat minne, skriver Science Daily.

Och det är inte för sent att göra en skillnad även om du börjar bli till åren. I studien deltog nämligen bara äldre personer.

De 120 deltagarna delades in i två gruper. Den ena fick ett träningsprogram som gick ut på att gå runt en bana i 40 minuter om dagen, tre dagar i veckan. Den andra gruppen höll sig till stretchning.

Gruppen som promenerade visade en ökning i volym av hippocampus på upp till 2,12 procent. Samma område i hjärnan hos dem som bara gjorde stretchövningar minskade med 1,40 procent, skriver Science Daily.

Träningsgruppen visade även en förbättrad minnesfunktion, jämfört med resultaten som mättes i början av studien – en förbättring som forskarna sätter i samband med den ökade storleken på hippocampus.

– Resultaten av vår studie är särskilt intressanta eftersom de visar att måttlig fysisk aktivitet hos äldre vuxna kan leda till betydande förbättringar i minnet och hjärnans hälsa, säger Art Kramer, en av forskarna.

– Sådana förbättringar har viktiga konsekvenser för våra medborgares hälsa och äldre vuxna över hela världen.

Av: Anna Sundesten Bild: Thinkstock

Läs mer:
Håll vikten – med en timmes motion om dagen
Träningen gör dig friskare när du blir äldre
Upp och hoppa – så viktigt är det med rörelse!

Utvald läsning