Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Vardagsträning: Små rörelser som ger stor effekt

08 nov, 2023 
Tänk att något så enkelt som att lyfta en hand eller en fot några centimeter kan kännas så mycket. MåBra:s PT, Sandra Hiort, visar hur du ska göra för att öka din bålstyrka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att träna hårt behöver inte alls betyda att man behöver vara på gymmet eller ha en massa utrustning till hjälp. När vi aktiverar många muskler på en gång, som i den här övningen, blir det snabbt jobbigt ändå. Och när det är jobbigt så händer det grejer! När vi blir riktigt trötta i en muskel, så vi bara måste pausa, då har muskeln fått jobba så hårt att den kommer att bygga sig ännu starkare efter att den återhämtat sig. Koppla på magmusklerna nu och prova! Här är två övningar där vi i första hand tränar bålstyrkan men även kommer åt ben, armar och axlar.

Övning ett – gör så här

Börja stående på alla fyra. Lyft knäna några centimeter från golvet. Lyft en fot, sätt i, lyft nästa fot, sätt i. Lyft sedan en hand, sätt i, lyft andra handen och sätt i igen. Tänk på att känna efter så att du har magmusklerna med dig i hela övningen.

Annons

Övning två – gör så här

Vänd över så du har ryggen mot golvet, utan att sätta i rumpan. Gör samma sak här – lyft och sätt i en fot och hand i taget – och vänd sedan tillbaka igen. Pausa en kort stund och börja om.

Annons

Därför är det viktigt med bålstyrka

  • Genom att träna upp vår bålstyrka kan vi lättare undvika skador och värk i rygg, axlar och höfter.
  • Om vi är stabila i bålen kan vi bland annat bli snabbare och starkare i andra rörelser.
  • Vi får en bättre hållning och det påverkar också vår förmåga att andas, en stark bål kan alltså göra att vi syresätter oss bättre.

Foto: Peter Assarsson

Annons