TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Diskbråck eller ryggskott? Här är bästa träningen vid ont i ryggen

22 jan, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Det är vanligt att ha ont i ryggen, men det går att göra någonting åt smärtan. Kiropraktorn Lisette Zetterberg tipsar om den bästa träningen för att få en stark och smärtfri rygg.
Annons

Ryggproblem kan ställa till det rejält för den som är drabbad, vare sig det handlar om ryggskott, diskbråck, ischias eller vanlig odiagnostiserat ”ont i ryggen”. Det är lätt att bli stillasittande och rädd för att röra på sig när ryggvärken gör sig påmind, något som ofta istället förvärrar symtomen. För det gäller att röra på sig.

Men hur ska man egentligen träna när man har ont i ryggen?

MåBra ställde frågan till Lisette Zetterberg, kiropraktor och verksamhetschef på Danvik Rehab & Kiropraktik. Hon förklarar att du först och främst behöver förstå skillnaderna mellan de olika ryggproblemen, för att veta hur du ska ta dig an din smärta.

Här förklarar Lisette Zetterberg tre vanliga ryggproblem:

Ryggskott

Ryggskott är en kraftig smärta som kommer plötsligt i nedre delen av ryggen (ländryggen). Vilka strukturer som är påverkade är olika från fall till fall, men kan innefatta smärta från leder, muskulatur eller nerver. Smärtan skapar oftast en framåtböjd position med kraftig låsningskänsla.

Annons

Diskbråck

Diskbråck är när de yttre fibrerna i en av ryggradens diskar spricker upp så att det material som ligger innanför (kärnan) kan läcka ut. Smärtan som uppstår beror på två saker: Ett faktiskt tryck från kärnmaterialet på omkringliggande vävnader och inflammatorisk respons från kroppen. Inflammationen uppstår som en del av kroppens läkningsprocess, kroppen känner av att kärnmaterialet inte hör hemma där och försöker då städa bort det. De flesta diskbråck ger ingen smärta, så flera av oss kan ha ett diskbråck utan att veta om det. De diskbråck som ger smärta eller andra symptom läker i de flesta fall ut av sig själv.

Ischias

Ischiassmärta är smärta från ländryggen eller sätet ner i ena benet. Namnet kommer från Ischiasnerven som bildas från nervrötter i ländryggen och sedan fortsätter ut i benet. Orsaken till smärtan kan vara flera. Diskbråck med inflammation, rotkanalstenos, inflammation av annan orsak som påverkar Ischiasnerven samt smärta från muskulatur, leder eller ligament i sätet som kan reproducera smärta ner i benet. I vardagstal brukar vi prata om ”falsk” och ”sann” Ischias där sann Ischias är den smärta som uppstår på grund av en faktisk påverkan på nerven och falsk ischias är den smärta som kommer från andra strukturer i ländrygg eller säte.

Annons

Bästa träningen vid ryggont

Lisette Zetterberg har som kiropraktor hjälpt till att behandla en hel del olika former av ryggsmärtor. Gemensamt för alla former av ont i ryggen är att det hjälper att aktivera sig.

Lisette Zetterberg Kiropraktor och Verksamhetschef på Danvik Rehab & Kiropraktik.
Lisette Zetterberg, kiropraktor och verksamhetschef på Danvik Rehab & Kiropraktik.

– Vilken som är den bästa träningen beror på dina problem, har du fått akut ont i ryggen som ett ryggskott där du känner att din vanliga träning är för tuff så är det bäst att röra på sig i allmänhet. Promenera eller cykla! Gör den form av träning som inte gör mer ont eller där du känner att smärtan har förvärrats efter träningen, säger Lisette Zetterberg.

Hon menar att den viktigaste träningen att göra om du är en person som flertalet gånger drabbats av ryggproblem, är att träna förebyggande, och då särskilt en viss muskelgrupp.

Annons

– Långsiktigt bör du träna upp ryggen för att klara av den belastning som du vill kunna hantera. Det innebär ofta initialt att träna upp ryggstabiliserande muskulatur, och på sikt återigen kunna träna ”vanlig” träning. Det är bra att påminna sig om att smärtan inte är farlig och att den i de flesta fall övergår.

Går det att träna ryggen frisk och smärtfri igen?

– Ja och nej. Ryggen är inte sjuk, även om du har ont. Träningen vaccinerar dig inte från framtida smärta eller till exempel framtida diskbråck. Ländryggsmärta tenderar att komma i skov, så det är bra att ha strategier att använda när eller om smärtan kommer tillbaka. Det är bra att tänka smärtlindring och avlastning när du har akut smärta i ryggen och långsiktigt träna upp belastningstolerans i ryggen för att undvika lika kraftiga återfall.

Just ett diskbråck, berättar Lisette, läker i de flesta fall ut av sig självt.

– Om smärtan kvarstår även efter att bråcket är läkt så är det andra faktorer som ger smärtan. Det finns ingen korrelation mellan storlek på diskbråck och smärta och de flesta bråck ger inga smärtsymtom. Viktigt att komma ihåg är att träning och rörelse bidrar till bättre smärthantering och sänker nivåerna och intensiteten i smärtan, avslutar Lisette.

Foto: Privat, TT

Läs mer:

Doktor Mikael: Då kan ryggsmärtan vara tecken på sjukdom

Så vet du om din ryggvärk är farlig

Sandra Friberg: Bästa yogan mot en stel rygg

Annons