Så vet du om din ryggvärk är farlig

Ryggvärk farlig?

Smärta i ryggen är en av de åkommor som orsakar mest sjukfrånvaro i Sverige. Man brukar nämna siffran 80 procent när man pratar om antalet drabbade. Det är med andra ord en riktigt folksjukdom.  Men i de allra flesta fall är smärta i ländryggen helt ofarligt.

– Oftast rör det sig om helt ofarliga, men besvärande symptom, säger Réka Hunyadi Velle, specialistläkare i allmänmedicin vid Odensvi vårdcentral i Västerås.

Övervikt en vanlig orsak till ryggont

Hon berättar att orsaken till det onda kan vara för mycket stillasittande, mycket skärmtid i en dålig position eller en fysisk ansträngning som att man har burit tyngre än vad man är van vid. Det kan också bero på att man har gjort rörelser som är påfrestande för ryggen, till exempel arbetat i trädgården, krattat löv, skottat snö eller lyft barn eller barnbarn.

– Övervikt och en stor byst kan också orsaka ryggvärk, liksom mensvärk. Man kan också drabbas av ryggsmärta i samband med graviditet eller efter förlossning.

Réka Hunyadi Velle säger att det i de allra flesta fall räcker med fysioterapi för att bli bättre och slippa sina besvär.

– Man måste dock komma ihåg att vara rädd om sin rygg efteråt också. Därför är det viktigt att fortsätta träna efter behandlingen.

Ryggsmärtan kan bero på flera sjukdomar

Men som alltid finns det också undantag. Ibland kan smärtan vara tecken på något annat än vanlig, ofarlig ryggvärk.

– Vaknar man med värk eller stelhet i ländryggen varje morgon under flera veckors tid utan att man har skadat sig eller överansträngt sig bör man söka läkarvård. Då kan det röra sig om en reumatisk sjukdom.

Är man kvinna och har ont i ländryggen i perioder kan det bero på ägglossning.

– Det är inget farligt men kan upplevas som smärtsamt. Bäst lindrar man ryggvärken med motion, till exempel promenader eller löpning. Eventuellt kan man ta en värktablett som Ipren eller Pronaxen. Men har man en känslig mage eller står på blodförtunnande medicin ska man vara försiktig och prata med sin läkare först. Den här typen av värktabletter kan reta magslemhinnan och orsaka blödningar.

Se upp med smärta tillsammans med feber

Får man en plötsligt huggande intervallsmärta i sidan av ländryggen kan det röra sig om ett njurstensanfall. Smärtan kan då stråla ner i ljumskarna.

– Den här smärtan brukar vara så pass kraftig att man söker vård akut för att få smärtlindring.

Även en urinvägsinfektion kan visa sig som ryggont. Har man ont i ländryggen i samband med feber och sveda när man kissar kan det bero på urinvägsinfektionen är på väg upp till njurarna:

– Detta bör man söka snar vård för. Annars kan det utvecklas till en njurbäckeninflammation, säger Réka Hunyadi Velle.

En annan allvarligare form av ryggsmärta är diskbråck.

Värken kan i värsta fall vara spridd cancer

– Diskbråck kan man ha på olika platser i ryggraden. Det kan bero på en medfödd försvagning av diskarna men den kan också orsakas av tung belastning som tunga lyft eller av olyckor av olika slag.

Symtomen är mycket varierande, det kan vara allt från värk i ländryggen som strålar ner i benen, vaderna och till och med tårna.

– Tappar man kontrollen över blåsa och tarm är ett riktigt alarmsymtom som man ska söka akut för. Det tyder på ett inklämt diskbråck.

Har man tidigare haft cancer och får ryggvärk bör man också uppsöka läkare eftersom det kan vara ett tecken på metastaser.

Symtomen du alltid ska söka hjälp för vid ryggsmärta

Om du har ont i ländryggen och något av följande symtom samtidigt, bör du söka hjälp:

  • Feber och sveda när du kissar
  • Om du kissar eller bajsar på dig
  • Svår huggande smärta i sidan av ryggen
  • Ryggsmärta som strålat ner i ljumskarna och benen
  • Oförklarlig och konstant värk i ländryggen som hållit i sig i veckor

Läs mer:

Experten: Så får du starkare rygg

Ryggont har blivit världens vanligaste krämpa – och behandlas ofta fel

Ge ryggen ett lyft – och slipp smärta