Doktor Mikael: Då kan ryggsmärtan vara tecken på sjukdom

Doktor Mikael Sandström.

Ont i ryggen har nog de flesta haft, faktum är att risken att bli sjukskriven för ryggproblem någon gång i livet är hela 85 procent! Och det är inte konstigt med tanke på hur mycket vår rygg gör för oss – och hur mycket den får stå ut med.

När läkaren Mikael Sandström skulle prata om ryggproblem i TV4:s Nyhetsmorgon kom det in så många frågor och kommentarer att han fick komma tillbaka igen några dagar senare och prata mer om ryggen och svara på läsarfrågor.

Han har pratat om ryggskott, diskbråck, ischias, Bechterews och andra vanliga och mindre vanliga ryggproblem. De flesta ryggbesvär har gått över av sig självt efter lite vila eller träning efter fyra veckor – men det finns även några symptom på att ryggsmärtan kan vara något annat, som du alltså bör ta på allvar. Här är sju av dessa:

Feber

Har du feber i koppling till ländryggssmärta så kan det till exempel vara tecken på infektion, till exempel i ryggkotorna.

Ständig smärta

Om du har ont i ryggen hela tiden, oavsett om du rör dig eller är stilla eller om det inte finns någon position som innebär smärtlättnad – då kan det vara ett allvarligt tecken som du bör söka vård för.

Utstrålningar

Det kan till exempel vara en disk som pressar mot en nerv så att det strålar ut i benet eller armen. Det ska du ta på allvar och söka hjälp för.

Domningar

Upplever du att fot, ben (eller annan kroppsdel) domar bort och du samtidigt har ont i ryggen ska du ta det på allvar och kontakta din vårdcentral.

Svårt att kissa

Om ryggproblemen sitter centralt kan det påverka urinblåsan och göra det svårt att kissa. Det kan vara allvarligt om det är svårt att tömma blåsan, eftersom den kan gå sönder och leda till inkontinens.

Störd nattsömn

Om din ryggsmärta hindrar dig från att sova på nätterna bör du söka vård, då sömnbrist kan påverka många andra delar i livet – bland annat öka risken för hjärt-kärlsjukdom.

Du är yngre än 40

Allvarliga ryggsmärtor dyker sällan upp före 40 års ålder, så är du yngre än så och upplever starka ryggsmärtor kan det exempelvis vara tecken på Bechterews, en kronisk sjukdom som vanligen visar de första symptomen i 15-30 års ålder.

Se hela inslaget här:

Källa: Nyhetsmorgon  Foto: TV4

Läs mer:

Läkaren Mikael Sandström: ”Artros handlar INTE om förslitningar”

Tv-doktorns sambo tog sitt liv: ”Det var så absurt”

TV-doktorn om folksjukdomen: ”vanligaste orsaken till att vi söker vård”

Utvald läsning