Fråga träningsexperten Börja träna Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Börja med yoga Andningsövningar

Så vet du om du är övertränad – vanligaste symptomen

20 feb, 2017
Är du övertränad?
Känns träningen plötsligt tråkig, blir du sjuk jämt eller sover du dåligt? Det kan vara några tecken på att du tränar mer än din kropp klarar av att återhämta sig från.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En av de viktigaste ingredienserna när det gäller träning är vila – men det är många som glömmer det i jakten på resultat. Det som händer då är att du blir övertränad – kort sagt en obalans mellan träning och återhämtning, som leder till att kroppen inte hinner reparera och bygga upp, och som kommer leda till uttröttning och skador.

Här är några saker som kan hända om du tränar för hårt.

Läs också: 7 tecken på att du tränar för mycket

 

Du ser inga resultat

Händer det inget med vare sig kroppen eller prestationen, hur mycket och hårt du än tränar? För de allra flesta är detta ett tecken på att man tränar för sällan eller för lätt, men vet du med dig att du är typen som tränar varje dag på max så är du antagligen övertränad. När kroppen inte får tillräckligt med återhämtning bryts musklerna ner istället för att byggas upp, och då är det svårt att få några resultat. Du kanske går ner i vikt, men inte på ett hållbart och sunt sätt.

Annons

 

Du får fler skador

Att någon gång då och då överanstränga en muskel eller sträcka sig är normalt om än inte skönt. Men märker du att det händer allt oftare är det läge att ta sig en funderare. Det kan vara ett tecken på att du tränar för hårt, för mycket och för ofta – ett tecken på att du tar sönder dig själv. Om du inte vilar då kan det hända något som glra du måste vila betydligt längre senare.

 

Motivationen är som bortblåst

Vanligtvis älskar du att träna och att ta sig till gymmet en lördagmorgon är inga problem. Men på senare tid har du tappat motivationen och träningen känns inte rolig längre, kanske hittar du på undanflykter för att slippa? Det kan faktiskt vara ett tecken på att du BEHÖVER vila, att kroppen och huvudet behöver lite återhämtning. Det är heller inte ovanligt att känna sig omotiverad till andra saker i livet eller till och med utveckla en depression.

 

Du ligger vaken om nätterna

Annons

Överträning innebär ofta att kroppen är stressad. Och när du är stressad sover du sämre. Och när du sover dåligt kan du inte återhämta dig. Med andra ord blir det en ond cirkel och bara vila kan ta dig ur den.

Läs också: Hård träning kan orsaka järnbrist

 

Du blir sjuk hela tiden

Har du haft en förkylning som bara vägrar ge med sig? Kanske är det å att du aldrig ger din kropp chans att bli riktigt frisk? När vi tränar bryts immunförsvaret ner tillfälligt, och vilan mellan passen är när det byggs upp igen. Om det inte får chans att återuppbyggas blir du istället mer mottaglig för sjukdomar.

 

Musklerna ömmar jämt

Har du träningsvärk som aldrig går över? Alltid öm i kroppen redan när du kommer till gymmet? Det kan vara tecken på att din återhämtningsförmåga har försämrats – ett typiskt tecken på att du är övertränad. Vila!

 

Din vilopuls är förhöjd

Många av punkterna ovan är tolkningsfrågor, men det här är ett sätt att mäta om du är övertränad eller ej. Om din vilopuls är högre än normalt under en längre tid kan det vara ett tecken på att din kropp är stressad. Mät pulsen direkt på morgonen.

Annons

Läs också: Hård träning kan skada hjärtat

 

Här är en lista med symptom på överträning från Private Training Online:

Psykologiska symtom vid överträning:

  • En känsla av mindre energi i kombination med lättare nedstämdhet och en reducering av självförtroende.
  • Koncentrationssvårigheter.
  • Mindre stresstålig.
  • Ökad ansträngningsupplevelse.

Fysiologiska symtom:

  • Förhöjd vilopuls
  • Kronisk trötthet
  • Minskad aptit
  • Muskelstelhet
  • Yrsel/Huvudvärk

 

Immunologiska symtom:

  • Ökad mottaglighet för infektioner
  • Kraftigare infektioner
  • Återkommande endagsförkylningar
  • Minskad mängd vita blodkroppar

 

Biokemiska symtom:

  • Minskad muskelglykogenhalt.
  • Fördröjd/utebliven menstruation.
  • Ökad urinproduktion.
  • Sämre reglering av blodsockernivån.

För att undvika att bli övertränad är det viktigt att tänka på att variera intensiteten i träningen, byta träningsmiljö ibland, variera passens tidslängd och variera övningarna. Det kan också vara en idé att planera in vilodagarna i din kalender så att de faktiskt blir av.

Tänk också på att känna efter hur din kropp faktiskt mår, samt att öka din träning successivt – inte allt på en gång!

Källa: Hälsa & Fitness, Private Training online, Netdoktor med flera

Foto: Thinkstock

 

Så ska du träna för att hålla hjärtat friskt

Läs också: Så ska du träna för att hålla hjärtat friskt

 

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons