7 tecken på att du borde ta en vilodag

Därför ska du promenera – 5 anledningar
Slå på ljud

Att inte ta en vilodag när du behöver det kan öka risken för skador, minska din prestation, krossa din motivation och suga glädjen ur träningen. Vilodagar är en viktig del i en träningsrutin för att ge kroppen och musklerna tid att återhämta sig. Vi har samlat signalerna på att det är dags att ta en vilodag.

7 tecken på att det är dags för en vilodag

1. Du har rejäl träningsvärk

Det är normalt att känna sig öm i kroppen efter ett träningspass, speciellt om träningen var intensiv eller om du tränat nya muskler. Det är väldigt vanligt att man vid dessa typer av pass upplever träningsvärk de närmaste två dagarna. Men lägger sig inte träningsvärken efter en vecka eller om du upplever betydande ömhet trots att passet var hyffsat lugnt så behöver du ge din kropp tid att vila.

2. Du saknar träningslust

Motivationen finns inte alltid där inför alla träningspass, och ibland måste man bara släpa sig till träningen ändå. Men upplever du att träningslusten inte dyker upp – trots att du fortsätter kämpa på gymmet kan du mentalt behöva en liten paus. Ibland är lite vila allt du behöver för att få lite nytändning för träningen.

3. Dina muskler krampar

Om du upplever att musklerna krampar när du utför lättare övningar, så som att gå i en trappa, kan detta vara en indikation på överträning av musklerna. Gör dig själv och din kropp en tjänst och gör tid för en vilodag eller två.

4. Du är sjuk, skadad eller har ont.

Det är självklart att om du är sjuk eller skadad måste du ta dig tid att vila (och naturligtvis söka läkarvård, om det behövs). Du bör också dra av dig från att träna om någon del av träningen orsakar betydande smärta. Att träna med inflammation i kroppen kan snarare skada kroppen än bygga upp den. Låt kroppen arbeta med att läka sig själv innan du utsätter den för mer press i form av träning.

5. Dina träningspass känns tuffare än vanligt

Vi har alla dagar där vi bara känner oss "avstängda", vare sig det är fysiskt, mentalt eller känslomässigt. Om du känner att du drar dig själv på en springa eller om du bara inte har den emotionella förmågan att slutföra din vanliga tyngdlyftningsrutin är det är förmodligen ett tecken på att du behöver vila. Innan du ens börjar träna kan det hjälpa att ta en minut att checka in med dig själv. Fråga dig själv: Hur mår jag idag? Vad säger min kropp till mig? Använd dessa svar för att avgöra vad som är bäst för dig. Om du kropp svarar vila – lyssna på den.

6. Du kämpar med övningar du normalt klarar

Anta att ditt vanliga löptempo är 10 minuter per mil, men idag kämpar du för att klara en 12-minuters takt. Eller kanske blåser du vanligtvis igenom en uppsättning av tio burpees, men plötsligt kan du knappt klara fem. Varje anmärkningsvärd nedgång i dina träningsrutiner är ett tecken på att din kropp förmodligen behöver återhämta sig.

7. Din vilopuls har stigit

Din vilopuls bör vara ganska stabil, även om den kan sjunka till följd av regelbunden aerob träning. En ökad vilopuls, å andra sidan, kan vara ett tecken på att din kropp är stressad. Detta behöver inte ha en direkt koppling till din träning utan kan bero på en rad saker, som att du till exempel känner sig stressad för något som händer på hemmafronten eller på jobbet. Avstå träningen några dagar och se om pulsen går tillbaka till det normala. Om det inte sjunker med vila, eller om du misstänker att överdriven träning inte orsakade din förhöjda vilopuls kan det vara läge att kontrollera med en läkare.

Så länge ska du vila

Ibland är en vilodag allt du behöver. Andra gånger kan du behöva ett par lediga dagar - eller mer. Så hur vet du hur mycket vila som är tillräckligt? Svaret är enkelt: Lyssna på din kropp och din hjärna. När du känner att du har återgått till din basnivå av "normal" - det betyder att all svår ömhet, smärta eller skada har försvunnit, du känner dig frisk och du vill faktiskt träna— gå efter det. När du återupptar dina vanliga träningsrutiner, kom ihåg att vilodagar bör vara en integrerad del av din rutin.

Källa: SELF Foto: TT

Läs mer:
5 misstag du aldrig ska göra på en vilodag

Det här ska du INTE äta före träningspasset

9 enkla sätt att göra träningen till ren njutning

7 Enkla träningsformer på hemmaplan
Slå på ljud

Utvald läsning