Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Därför är det så viktigt att värma upp innan träning

19 aug, 2016 
Thowe Wagner Larsson
Kvinna med hand om sin fot.
Varför är det så viktigt att värma upp innan träningen, och vad kan hända om man inte gör det? Här förklarar vi vikten av rätt uppvärmning för din kropp och din träning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Börja träna på morgonen – misstagen att undvikaBrand logo
Börja träna på morgonen – misstagen att undvika

Tillhör du den skara som tycker att uppvärmning är trist och helst något du hoppar över, eller åtminstone bara ägnar några minuter åt? Gör inte det! Det finns nämligen stora risker med att undvika att värma upp kroppen innan träning.

När vi är stillasittande har vi bara 1/3 av allt blod i våra muskler. Om vi börjar träna direkt kommer vi få mjölksyra till följd av att musklerna får för lite syre från blodet. Dessutom är risken stor att du skadar dig.

Varför ska man värma upp innan man tränar?

När du värmer upp ökar du blodflödet i kroppen och musklerna får mer syre. Blodet blir även varmare vilket ökar enzymaktiviteten så att syret avges snabbare. Ledvätskans smörjförmåga ökar till följd av att lederna blir varma och risken att du skadar dig minskar då muskelvävnadens elasticitet ökar vid högre temperatur. Det finns alltså många fördelar med att värma upp i 10-15 minuter innan ett träningspass.

Aktivera hela kroppen i 10-15 minuter innan ett träningspass för bäst resultat.
Aktivera hela kroppen i 10-15 minuter innan ett träningspass för bäst resultat.

En korrekt uppvärmning kan se ut så här:

Värm upp i 10-15 minuter med en rörelse som aktiverar hela kroppen, till exempel hopprep, jogging eller på en crosstrainer. Öka gradvis belastningen där du under till sist når samma belastning som under resten av träningen. Du kan även värma upp inför styrketräning genom att göra samma övningar fast med låga vikter.

Källa: Hemmaträning

Annons