3 vanliga misstag vi gör när vi tränar armhävningar

kvinna gör armhävningar med bra teknik
Därför bör du träna mer styrketräning
Slå på ljud

Alla vet väl hur man gör en armhävning – eller? På ett ungefär vet nog de allra flesta, absolut. Men det är faktiskt inte helt lätt att få till den med riktigt bra teknik. Dessutom är det en ganska tuff övning i sig som kräver både träning och teknik för att orka göra.

Vanliga misstag i armhävningar

Får man inte till rätt teknik kan det göra att armhävningarna blir både svårare och tråkigare – och vips har de hamnat på ”nej tack, den övningen hoppar jag över”-listan. Men det finns knep att göra dem lättare, och fortsätta med superövningen. Och några vanliga fel att undvika. Här är de tre vanligaste:

1 Du vinklar armbågarna fel

Även om det inte finns någon exakt regel om grader dina armbågar ska peka ut ifrån kroppen så ska du tänka att du vill bilda som en pil med dina armar för att göra en klassisk armhävning, sedan finns det andra varianter där man göra annorlunda.

Det här var tre saker man kan jobba med, men det finns ännu fler justeringar man kan göra för att få till den perfekta armhävningen.

2 Du trycker upp rumpan i luften

Om man inte kopplar på bålen ordentligt så vill rumpan gärna sticka uppåt för att göra övningen lite lättare. Men det gör att du istället belastar andra muskler mer än vad som är meningen.

3 Du missar utgångspositionen

Börja helt korrekt för att få till en bra rörelse. Händerna ska vara i rak linje under axlarna, det gör bland annat att du inte belastar axlarna fel, och långfingrarna ska peka framåt. Kroppen bildar en rak linje under hela övningen och det är armarna som jobbar.

Foto: TT

LÄS MER:

3 vanliga träningsmissar som kan ge nackvärk (undvik dem så här)

10 roligare varianter på burpees (och några för nybörjare)

Tabata: Testa effektiva 4 minuters-träningen du kan göra hemma

Utvald läsning