Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

3 övningar personliga tränare aldrig skulle göra

04 aug, 2020 
kvinna som står i plankan.
Vill du träna effektivt och minska risken för skador? Då ska du undvika de här övningarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför ska du promenera – 5 anledningarBrand logo
Därför ska du promenera – 5 anledningar

Smaken är som baken när det kommer till vilka övningar man gillar. Det allra viktigaste under träningen är dock att man genomför övningarna på ett korrekt sätt, så att man minimerar risken för skador – och får ut så mycket som möjligt av träningen.

MåBra:s redaktörer Sandra Hiort och Anna Sundesten är båda utbildade personliga tränare. Här är de tre övningar de undviker.

Snabba burpees

Burpees kräver mycket av kroppen och är man inte redan vältränad så finns det en risk att man slarvar sig igen övningen – och även att man belastar kroppen på sätt som inte är bra. Har man dessutom exempelvis en ryggskada (eller liknande), så behöver man vara lite extra försiktig. Då kan man behöva låta det ta lite längre tid. Så undvik snabba burpees – dels för att inte skada dig och dels för att göra övningen ordentligt.

Läs mer här: 4 övningar som är bättre än burpees.

Gör i stället:

Därmed inte sagt att man inte ska göra burpees, det kan vara toppen för den som kan hantera övningen bra och gillar att tävla mot klockan. Gör de istället långsamt och kontrollerat, så att tekniken blir rätt.

Annons

Statiska plankor

Att stå i plankan i längre än en minut gör ofta att man inte orkar hålla de muskler man vill träna så pass aktiverade som man behöver. Dessutom kan det vara ganska tråkigt att hålla en position för länge och bara vänta på att tiden ska gå.

Gör i stället:

Gör hellre plankan flera gånger och håll lite kortare varje gång, och se till att tekniken blir rätt. Eller så finns det betydligt roligare varianter där gör en rörelse samtidigt – lyfter ett ben, sträcker en arm åt sidan… Då jobbar man dessutom med ännu fler muskler.

Läs mer här: 7 övningar som är bättre än vanlig planka.

Vanliga situps

Den vanliga klassiska situpsen, där man drar sig upp till sittande, är inte särskilt snäll mot nacke eller rygg. Dessutom belastas höftböjaren, en muskel man ogärna vill ha problem med.

Gör i stället:

Du kan göra ett mindre lyft, så kallade crunches, då slipper rygg och höftböjare en ökad belastning. Du kan också ligga på rygg, dra upp benen mot magen och sedan fälla dem långsamt och kontrollerat ned mot golvet. Det finns massor av olika sätt att träna magen på utan att göra situps.

Läs mer här: Här är de 17 bästa magövningarna – som inte är situps.

LÄS MER:

3 övningar som personliga tränare aldrig väljer bort

Träna mage, rumpa och lår – i en enda övning

17 bästa övningarna för starka armar som inte är armhävningar

Annons