TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

10 sätt att röra på sig – för dig som hatar att träna

01 dec, 2020 
AvHanna Carlsson
10 sätt att röra på sig – för dig som hatar att träna
För vissa är träning enbart förknippat med ett nödvändigt ont. Men träningen måste inte vara tuff för att den ska ge resultat. Vi har samlat 10 enkla sätt att få in träning i vardagen – utan att du knappt märker det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Även om de flesta är medvetna om hälsofördelarna med att träna så är det många som gärna avstår från att hoppa på träningståget. För dig som hatar att träna finns dock en liten tröst. Så lite som fem minuters träning kan göra under för både kropp och knopp! Därför har vi samlat några sätt att få in träning i vardagen – utan att du knappt märker att du tränar.

TV: 5 oväntade och effektiva sätt att träna på – för dig som hatar träningBrand logo
TV: 5 oväntade och effektiva sätt att träna på – för dig som hatar träning

10 sätt att röra på sig – för dig som hatar att träna

1. Spela TV-spel

Det finns en rad roliga TV-spel som tvingar dig lämna soffan och börja röra på dig. Du kan boxas, dansa, spela virtuell tennis eller varför inte utmana kroppen på en basketmatch. Vissa spel är till och med så roliga att du inte ens tänker på att du faktiskt tränar. I en studie hade deltagare som gick, sprang och klättrade på en speciell matta under ett fantasyrollspel tränat mer än om de hade spenderat samma tid på ett löpband. Så, slå på TV:n och börja spela!

Annons

2. Gör vardagssysslor

Är hushållssysslor bara ett tråkigt måste? Även om du inte är ett större fan av att tvätta, städa eller göra rent bilen så kan ett litet plus i kanten i alla fall vara att du får ett ganska bra träningspass på köpet. Varje rörelse räknas i kampen om träning. Förutom att det hjälper dig komma i bättre fysisk form kan ett rent hem också öka ditt mentala välbefinnande. En win-win helt enkelt!

3. Fixa i trädgården

Du kanske inte tänker på det som träning, men om du gräver, böjer och petar runt i din trädgård i cirka 30 minuter får du ihop ett helt dugligt träningspass. Och det kan till och med få dig på bättre humör. Om du inte har en egen trädgård kanske en granne eller släkting uppskattar lite hjälp. Då har du dessutom tjänat in lite karma-poäng på köpet! Grattis!

4. Ha sex

Att ha sex bränner cirka fem kalorier per minut, ungefär lika många som vid en snabb promenad. Ett perfekt träningspass med andra ord! Som om det inte vore nog visar även forskning att sex kan hjälpa till att förhindra hjärtsjukdomar.

Annons

5. Dansa

Är du ambitiös med din dans och samtidigt vill träffa andra människor så kan du testa att gå en kurs på en dansskola eller besöka närmaste dansbana. Men självklart går det också bra att släppa loss hemma i din ensamhet. Sätt på din favoritmusik och skaka hela kroppen. Det kända uttrycket ”dance like there's nobody watching” har aldrig varit så aktuellt som nu. Förutom att aktiviteten kan skapa endorfiner som lyfter ditt humör så kan det också tona dina muskler och stärka ditt hjärta och lungor.

6. Ta ett promenadmöte

När du behöver prata med en kollega, ta dig ut på en promenad och slå två flugor i en smäll. Du får träning och det kan dessutom göra ditt möte mer kreativt. Många kända affärskvinnor och män har berättat att de fått deras bästa idéer under en promenad.

7. Gå med i en klubb

Oavsett ditt intresse eller kompetensnivå finns det förmodligen en sportklubb i ditt område som kan passa dig perfekt. Att vara en del av ett lag gör också att det blir svårare att hoppa över ett träningspass, laget räknar ju med dig. Känns det som ett stort steg så kan du kanske ta med en vän och testa på några olika klubbar. Funkar inte ett lag så finns det säkert ett annan som passar er som handen i handsken.

Annons

8. Kör intervallträning

Intervallträning är den perfekta träningsformen för dig som vill träna så lite som möjligt. Att till exempel springa eller cykla under tre snabba intervall på 20 sekunder sägs motsvara ungefär samma hälsofördelar som en 50 minuters joggingrunda. Även med uppvärmningen och vila mellan intervaller behöver du bara lägga tio minuter på träning den dagen. Snabbt, effektivt och underbart för den som skyr att träna.

9. Gå mer

Det behöver inte vara en lång promenad med ett tydligt syfte. Att få in mer små promenader i vardagen kan istället vara att föredra. Så nästa gång du handlar – parkera lite längre från ingången än vanlig. När du behöver slänga skräp – ta en lite omväg till återvinningsstationen. Alla steg räknas!

10. Testa kampsport

Kom i form medan du lär dig att försvara dig själv. Kampsport är en riktigt bra träningsform för både hjärta och hjärna. Genom kampsport kan du dessutom träna upp ditt fokus och din sinnesnärvaro. Tänk bara på att träna med en kvalificerad instruktör och att börja med lite lättare områden av sporten. Höger, vänster och boom du är i form!

Se också: 9 sätt att komma tillbaka efter träningsuppehållBrand logo
Se också: 9 sätt att komma tillbaka efter träningsuppehåll

Källa: WebMD Foto:TT

Läs mer:

Historiskt: Man med Downs syndrom genomför Ironman

6 vanliga träningsmissar vi gör när vi börjar träna

Det här är den mest effektiva maskinen på gymmet

Annons