Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Deltavarianten – ökat antal smittfall riskerar krav på nya åtgärder

17 jun, 2021 
Karin Tegmark Wisell och covidmolekylen
Deltaviruset eller deltamutationen sprids i världen i en allt aggressivare takt. Samtidigt är man orolig att den gör oss ännu sjukare. Här är allt vi vet just nu om den indiska mutationen – deltavarianten.
Annons
Stefan Löfven om coronaläget: ”Restriktionerna ligger kvar” - se klipp från presskonferensen härBrand logo
Stefan Löfven om coronaläget: ”Restriktionerna ligger kvar” - se klipp från presskonferensen här

Blekinge och Värmland har infört lokala restriktioner efter att smittspridningen återigen ökat till följd av den nya deltavarianten. Symtomen på den nya mutationen på coronaviruset skiljer sig en del från tidigare så kallade alfavarianten, något som gör att man kanske inte är lika uppmärksam på att man blivit smittad.

Läs mer om vad deltavarianten är och vilka deltasymtomen är här.

Här finns också finns också information om nyaste mutationen –lambdavarianten.

Nu har också coronavarianten My upptäckts i Sverige.

Se ocksåsvartsvampinfektionen som drabbar coronapatienter.

Hur utbredd är deltavarianten?

I Storbritannien är deltavarianten nu dominerande i antalet smittfall. Den finns också konstaterad i mer eller mindre alla EU-länder. Brittiska myndigheter rapporterar att varianten har en högre spridningsförmåga, men analyser av dess egenskaper i Sverige pågår fortfarande.

Annons

– Det är liknande mönster som man ser tyvärr i stora delar av Europa, att man får utbrott av den här varianten. Och det kan till och med utmana den nedgången av de totala antalet fall som vi ju annars ser just nu i princip taget alla regioner med undantaget från Värmland och Blekinge, säger Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog, i TV4:s Nyhetsmorgon.

Deltavariantens snabba spridning – en oroande faktor

En omtalad studie från Skottland visar på en fördubbling av antalet coronafall som tvingas behandlas på sjukhus. Svenska forskare förtydligar dock att studien har undersökt ett mycket få antal människor, och att osäkerheten kring slutsatserna således är stora.

– Men det finns en annan oroande faktor med deltavariantens snabba spridning: En mutation som får fäste kan i sin tur leda till fler mutationer som leder till ännu fler mutationer. Bit för bit kan nya virusvarianter utvecklas som tar oss allt längre från de ursprungliga varianterna som vaccinen vi har idag har utvecklats för att skydda oss mot, skriver SVT:s vetenskapsreporter Bodel Appelquist.

Annons

Än så länge utgör dock två doser vaccin ett mycket gott skydd mot deltaviruset, visar en brittisk studie. Även om vi längre framöver kan behöva en tredje dos. Så det bästa man kan göra som privatperson är att fortsätta följa de allmänna råden för minskad smittspridning, och ta sitt vaccin så snart man kan.

Se ocksåunga ovaccinerade driver på spridningen av deltavarianten.

Deltaversionen kan medföra krav på nya åtgärder

Om smittspridningen fortsätter kan det komma att hindra öppningen av Sverige, trots vaccinering, menar biträdande statsepidemiolog, Karin Tegmark Wisell.

– Det är en otrolig balansgång hela tiden, att vi måste beakta de negativa konsekvenserna av nedstängning, och effekterna inte minst på barn och ungdomar, av att vi inte möjliggör deras sociala interaktioner, fritidsintressen, lägerverksamheter och på hela samhället såklart, säger hon i TV4:s Nyhetsmorgon, och fortsätter:

– I Värmland och Blekinge har man infört lokala restriktioner för att se hur man ska kunna bromsa det här på så riktat sätt som möjligt. Och sen bevakar ju alla regioner sin egen utveckling och vi på nationell nivå tittar om det behöver göras nya åtgärder.

Karin Tegmark Wisell i Nyhetsmorgon
Karin Tegmark Wisell i onsdagens Nyhetsmorgon. Foto: TV4.

De olika mutationerna och virusvarianterna på sars-cov-2

Viruset sars-cov-2 som orsakar sjukdomen covid-19 upptäcktes först i Kina och har sedan spridits över världen. Ett antal mutationer, eller varianter, på viruset har sedan uppdagats. För att inget land ska bli särskilt utpekade för detta har man döpt om dem enligt nedan.

Annons
  • Den brittiska varianten = alfa
  • Den sydafrikanska varianten = beta
  • Den brasilianska varianten = gamma
  • Den indiska varianten = delta

Förlängda restriktioner – detta gäller till i höst

I syfte att minska smittspridningen förlängde också under onsdagen Folkhälsomyndigheten de allmänna råden från den 30 juni till den 30 september.

– Om tendensen vi ser nu av minskad smittspridning håller i sig så behöver vi ändå se vad som händer i början på hösten när människor börjar samlas igen mer inomhus och så vidare. En högre smittspridning kan medföra en fördröjning av lättnader i restriktionerna, skriver Folkhälsomyndigheten till SvD i ett mejl.

De allmänna råd som gäller är fortfarande följande:

  • Stanna hemma vid symtom på covid-19.
  • Begränsa nya nära kontakter.
  • Arbeta hemifrån så ofta som möjligt.
  • Håll avstånd, och undvik miljöer med trängsel.
Annons