Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Det här vet vi om mutationen My – kan vara vaccinresistent

02 sep, 2021 
Läkare som håller i ett coronatest
När man precis börjat få grepp om delta så kommer en ny variant av coronaviruset som man tror kan vara vaccinresistent. Den kallas för My och övervakas av Världshälsoorganisationen. Hittills har Sverige haft 15 fall.
Här är allt vi vet om mutationen My.
Annons
TV: Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivtBrand logo
TV: Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt

Efter deltavarianten, lambdavarianten och de allra första mutationerna såklart har vi nu ögonen på… My. Till skillnad från de tidigare har den inte härjat lika länge utan upptäcktes för första gången i Colombia i januari 2021.

Mutationen av coronaviruset som kallas My, eller internationellt Mu, övervakas just nu noga av Världshälsoorganisationen, WHO. Det finns nämligen indikationer på att My kan vara motståndskraftig mot coronavaccin och den räknas som en ”variant av intresse”.

Coronavirusvarianten My finns i Sverige

Sedan My upptäcktes har den påvisats i andra sydamerikanska länder och även i Europa. Norska tidningen Dagbladet rapporterar att fem fall av My har registrerats i landet. De sträcker sig från maj till juli.

Annons

I Sverige har vi haft ett 15-tal fall sedan början av sommaren, enligt Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

– Vi har totalt 15 fall. De har hittats några månader tillbaka i några regioner. Det kommer några enstaka per vecka, men ingen ökning över tiden, säger hon under en myndighetspressträff, rapporterar SVT.

Enligt DN har hon sagt att det inte finns någon anledning till oro och pekar på att Sverige har haft en ganska liten smittspridning de senaste två veckorna jämfört med andra europeiska länder.

Tittar man globalt är spridningen av varianten låg. Färre än 0,1 procent av de som testat sig har visat sig ha varianten.

Mutationen My kan vara mer smittsam än deltavarianten

En fråga som forskare är angelägna om att besvara just nu är om My kan vara mer smittsam än deltavarianten. Men också om den kan vara mer resistent mot antikroppar och coronavaccin.

När det gäller smittsamhet så har My nämligen en mutation som skulle kunna orsaka en snabbare smittspridning. Men ingenting är ännu fastslaget.

Annons

En liten studie från Italien visade tecken på att Pfizer-vaccinet var mindre effektivt mot My men att skyddet fortfarande var starkt.

Mu kan vara resistent mot coronavaccin

Enligt WHO har mutationen kvaliteter som kan tyda på att den är motståndskraftig mot coronavaccinen. På sin hemsida skriver de: ”My-varianten har en mutationsuppsättning som indikerar potentiellt immunflyktiga egenskaper”.

Men det krävs studier för att slå fast om det faktiskt är så eller inte.

Enligt Karin Tegmark Wisell har vaccinen god effekt mot alla kända varianter.

– Sen är effekten något påverkad beroende på hur man tittar, säger hon under presskonferensen.

Ingen anledning till oro för virusvarianten My – ännu

Flera svenska experter är överens om att vi inte behöver oroa oss för mutationen i Sverige, inte ännu i alla fall.

Bland annat berättar Ali Mirazimi, professor i virologi vid Karolinska institutet, i Studio ett i Sveriges radio att han tror att vaccinerna kommer att bita på varianten. Detta trots WHO:s indikationer.

Annons

Man har enligt honom testat och sett att den här variantens genetiska element är nära beta, den variant som upptäcktes i Sydafrika.

– De varianterna kan passera vaccinskyddet. Vaccinen kommer fortfarande att funka på så vis att de förhindrar svår sjukdom och död, men det kan passera litegrann. Med det sagt tror vi fortfarande att vaccinen kommer funka mot My, säger Ali Mirazimi.

Övervakade mutationer och virusvarianter på sars-cov-2

My är en av fem varianter som klassas som en ”variant av intresse”, alltså som får särskild övervakning. Av forskare kallas varianten för B.1.621. Övriga är:

  • Eta som upptäcktes i flera länder i december 2020
  • Iota som upptäcktes i USA i november 2020
  • Kappa som upptäcktes i Indien i oktober 2020
  • Lambda som upptäcktes i Peru i december 2020

Dessa ses dock fortfarande som ett mindre potentiellt problem än delta- och alfavarianterna. Dessa räknas istället som ”varianter av särskild betydelse” då de kan förvärra spridningen av coronapandemin. Hit räknas även beta- och gammavarianterna.

Källa: DN, Aftonbladet, Dagbladet, Sveriges radio, SVT

Foto: TT

TV: Restriktioner hävs – det här gäller för steg 4Brand logo
TV: Restriktioner hävs – det här gäller för steg 4
Annons