Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Tegnells oro för deltavarianten och de nya symtomen på covid-19

15 jun, 2021
Anders Tegnell och covidmolekylen
Coronaviruset har börjat bete sig annorlunda, och nya så kallade deltasymtom har kunnat uppvisas.
– Det här är ett nytt scenario som vi måste ha respekt för, menar Anders Tegnell.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
10 saker vi längtar efter att göra när pandemin klingar avBrand logo
10 saker vi längtar efter att göra när pandemin klingar av

I Storbritannien har man nu beslutat att skjuta upp öppningen av landet till den 19 juli, då smittspridningen återigen har ökat. Orsaken till detta verkar vara den så kallade deltavarianten som tidigare uppdagats i Indien, som uppmätts stå för ca 90 procent av de nya smittfallen i Storbritannien. Man varnar också för att varianten medför nya symtom som är viktiga att vara uppmärksamma på.

Här är allt vi vet om deltavarianten och nya lambdavarianten av coronaviruset och hur den bör hanteras den.

Vad är deltavarianten av covid-19?

Deltavarianten är en mutation av coronaviruset som på nytt ökat smittspridningen, än så länge framför allt i Indien, där mutationen härstammar ifrån, och Storbritannien. Även i Sverige upptäcktes förra veckan att fall av deltavarianten ökat, om än inte i lika stor utsträckning.

Annons

Enligt the Guardian kan deltavarianten uppskattas vara ungefär 40 procent mer smittsam, samtidigt som den tros dubbla risken att bli så sjukt att du behöver bli inlagd på sjukhus.

Se ocksåForskning: Så bra är vaccinen mot deltavarianten

"Delta sprids något lättare"

När TT frågar stadsepidemiolog Anders Tegnell om detta svarar han:

– Det är britterna som har gjort detta och de är jätteduktiga på sådant här och väldigt noggranna. Att den (deltavarianten) sprids något lättare (än alfavarianten), det är högst troligt. Men om den verkligen ger allvarligare sjukdom känner de sig fortsatt tveksamma till och det är ungefär där vi står i dag.

Vilka är de nya symtomen på deltavarianten?

De som blev sjuka i den tidigare versionen av coronaviruset drabbades enligt symtomen i följande ordning: feber, hosta och förlorad lukt eller smak.

De nya symtomen liknar mer en svår förkylning, där de vanligaste i fallande ordning är: huvudvärk, ont i halsen, rinnsnuva och feber.

Annons

Det är numera desto ovanligare att man tappar lukt, men däremot har man kunnat se nya otrevliga symtom som illamående, kräkningar och försämrat hörselsinne.

"Det är inte över än"

– Budskapet här är att om du är ung och får milda symtom, det känns som en förkylning eller att du kanske mår lite konstigt, stanna hemma och testa dig, säger Tim Spector, brittiske epidemiologiprofessorn, i ett YouTube-klipp.

Tim Spector
Brittiske epidemiologiprofessorn Tim Spector. Foto: TT.

Även Anders Tegnell menar på att man bör vara försiktig.

– Det här är ett nytt scenario som vi måste ha respekt för och som visar att det här definitivt inte är över än, säger han till TT.

Därför ska man INTE hoppa över den andra dosen

Hur undviker man att drabbas av deltavarianten?

Det viktigaste nu är att man fortsätter hålla ut, menar Tegnell. Det vill säga, se till att ta vaccinet när det är ens tur och att man fortsätter hålla samtliga av de tidigare smittskyddsåtgärder som finns.

– Efter en dos är skyddseffekten mot deltavarianten något lägre, men efter två doser är den lika hög som mot de andra varianterna, så detta är en mycket god anledning för alla att fullfölja sin vaccinering och ta två doser, säger Anders Tegnell till TT.

Källa: The Guardian, Dagens Industri
Foto: TT/Unsplash

Annons