Stockholm en riskzon igen – unga ovaccinerade bakom ökad spridning

Deltavarianten av coronaviruset och en ung kvinna som reser via flygplan.
7 saker vi vill njuta av efter corona
1:00

Efter reklamen: 7 saker vi vill njuta av efter corona

(1:00)

Slå på ljud

Man pratar om att vi håller på att utsättas för en fjärde våg. Allt fler smittas av coronaviruset, framförallt i storstäderna, och den största anledningen till det är att unga ovaccinerade börjat återgå lite mer till det normala.

– Nu kommer sommaren, vi har haft massa restriktioner och rekommendationer, och så blir det varmt, det är klart många vill resa, samtidigt som vi vet att det finns en stor samhällsspridning runtom Europa och i världen, säger Ali Mirazimi, virusforskare och professor vid Karolinska institutet, till TV4.

Deltavarianten är avgörande för smittspridningen

Deltavarianten, som tidigare kallades för den indiska varianten, stod förra veckan för över 90 procent av alla nya fall i Stockholm, rapporterar DN.

– Vi ser stora skillnader mellan de regioner där deltavarianten har fått spridning och där den knappt förekommer alls, varianten är avgörande för smittspridningen, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, till tidningen.

Nu har också coronavarianten My upptäckts i Sverige.

Stockholm markeras gult när det gäller coronaviruset

Variantens snabba framfart i kombination med att antalet nya fall har fördubblats på tre veckor oroar. Smittökningen är i många fall kopplade till resor i utlandet, enligt Region Stockholm.

Förra veckan ökade smittspridningen av coronaviruset med 44 procent i Stockholm, vilket har fått Europeiska smittskyddsmyndigheten att markera Stockholm som gult, rapporterar TV4.

Övriga Sverige räknas fortfarande som grönt vad gäller smittspridning.

Experterna om: Lambda – den senaste virusvarianten

Ungdomar ligger bakom ökad spridning av deltaviruset

Hittills har knappt en tredjedel av ungdomarna mellan 18-29 år fått en dos coronavaccin, vilket pekar på att det är den gruppen som gett smittspridningen fart igen.

Det är också den grupp där flest konstaterats smittade av coronaviruset i Stockholm. Samtidigt har restriktionerna lättat och många längtar efter att leva som vanligt igen.

– Det är entydigt att det är just den gruppen, där fortfarande många är ovaccinerade som driver på epidemin, säger Joakim Dillner.

Smittspridningen ökar från låga nivåer

Men trots att antalet smittade har ökat så ligger Sverige ändå bra till, enligt Ali Mirazimi. Det är en ökning från låga nivåer som skett.

– Vi har hög vaccinationstäckning och vi har fortfarande låg samhällsspridning även om vi ser en liten uppgång. Vi ligger bra till men det gäller att hålla ut helt enkelt, säger han.

Nej, du får inte större bröst av coronavaccin – såhär ligger det till

Manar till försiktighet och att vaccinera sig

När man kommer hem efter en utlandsresa har rekommendationen fortfarande varit att man ska tänka som man gjorde för några månader sedan.

Alltså att man testar sig och håller sig hemma om man känner sig sjuk. Region Stockholm uppmanar alla över 18 år att vaccinera sig så fort man kan.

Därför är deltacoronaviruset så smittsamt

Anledningen till att deltavarianten är så smittsam beror enligt preliminära resultat från en kinesisk studie på att inkubationstiden är kortare. Man börjar alltså att smitta andra tidigare än med de andra varianterna.

Ovanpå det så bär man också på mer virus när man är smittad av delta vilket medför att man smittar lättare.

– Det är en logisk förklaring och så som vi trodde att det skulle vara, säger Ali Mirazimi.

Vaccinforskaren: En tredje dos mot covid-19 kan krävas för alla

Vaccinen skyddar bra mot svår sjukdom och död vid delta

Vaccinen har visat sig fungera bra mot svår sjukdom och död även när det gäller deltavarianten. Men även om man är fullt vaccinerad finns en risk att bli smittad och att smitta andra.

– Men då ska man tänka att om man är fullt frisk och fullt vaccinerad och blir smittad så är fönstret då man sprider smitta betydligt kortare, säger Ali Mirazimi.

Källa: TV4, DN, Region Stockholm, Nature

Foto: TT

Utvald läsning