Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Vaccineringarna med Astra Zeneca återupptas – men inte för alla

25 mar, 2021 
Astra Zenecas vaccin ska användas på personer över 65 år.
Efter det nio dagar långa stoppet meddelar Folkhälsomyndigheten att Astra Zenecas vaccin ska börja användas igen. Men bara på äldre över 65 år.
Annons
Här är biverkningarna av vaccinet som rapporterats in i SverigeBrand logo
Här är biverkningarna av vaccinet som rapporterats in i Sverige

Den 16 mars kom beskedet att även Sverige stoppade vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin, efter att bland annat Tyskland, Norge och Danmark gjort detsamma.

Anledningen var att flera personer fått ovanlig och svåra biverkningar efter att ha vaccinerat sig. Dessa visade sig i form av blodproppar i kombination med minskat antal blodplättar, vilket ger koagulationssvårigheter.

Personer över 65 ska få vaccinet

Under presskonferensen på torsdagseftermiddagen meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell att Sverige nu ska återuppta vaccinationerna med vaccinet. Åtminstone för personer över 65 år.

Igår togs samma beslut i Finland. Danmark meddelade under torsdagen att de väntar i ytterligare tre veckor tills utredningen är klar.

Annons

Eftersom de som drabbats av de svåra biverkningar alla varit under 65 år, och framför allt kvinnor, anser man att äldre fortfarande kan ta vaccinet utan risk. Tegnell påpekar också att det är en allvarlig situation och att man nu lägger extra stor tyngd på prioriteringen av att vaccinera de äldre.

– Vaccinet gör mycket stor nytta för de äldre, många blir svårt sjuka i covid-19 varje dag. Samtidigt har vi inte sett risk för de här sällsynta och allvarliga biverkningarna hos äldre. Det är bakgrunden till att vi häver pausen för personer över 65 år, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Vi närmar oss nu 1,5 miljoner vaccinerade i Sverige. Vaccinationerna med Astras vaccin kan återupptas under nästa vecka, på grund av "en viss startsträcka", som Anders Tegnell uttrycker det.

För personer under 65 år som fått en dos av Astra Zenecas vaccin pausas nu vaccinationerna.

Annons

Nytt besked om vaccinet efter påsk

Ulla Wändel Liminga var med på dagens presskonferens, hon är Sveriges representant i EMA:s säkerhetskommitté.

– Experter ska nu försöka förstå om det finns en mekanistisk förklaring och ifall det finns vissa grupper man kan utesluta för att minska risken för de här biverkninnarna, säger hon.

Hon berättar att det väntas ett nytt besked från EMA någon gång under veckan efter påsk.

Astra Zenecas coronavaccin – många svängningar

När vaccinet först godkändes av EMA och även svenska Läkemedelsverket var det däremot inte godkänt för vaccinationer av personer över 65 år. Detta på grund av att det saknades studier som visade att vaccinet var effektivt på den gruppen.

För någon vecka sedan kom dock underlag som bevisade Asta Zenecas vaccins effektivitet även bland äldre, och man släppte på restriktionerna.

Tidigare den här veckan visade dessutom en större studie från Oxford, där man följt vaccinerade från USA, Chile och Peru, att vaccinet överlag är 79 procent effektivt mot covid-19, och skyddar till 100 procent mot allvarlig sjukdom i covid-19. Studien är däremot gjord i samarbete med Astra Zeneca själva, och har fått kritik.

Källa: YLE, Folkhälsomyndigheten, Washington Post Foto: TT

Annons