Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Astra Zenecas vaccin pausas i Sverige: "En försiktighetsåtgärd"

16 mar, 2021 
Johanna Bengtsson
Astra Zenecas vaccin stoppas i sverige
Flera länder har under den senaste veckan stoppat vaccineringen med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Nu gör Sverige detsamma – här är anledningen.
Annons
7 frågor och svar om coronavaccinetBrand logo
7 frågor och svar om coronavaccinet

Danmark och Norge var tidiga med att pausa Astra Zenecas vaccindoser. Detta efter att flera personer fått blodproppar som eventuellt kan härledas till vaccinationen.

Så sent som igår sa Läkemedelsverket i Sverige att vaccineringen av Astra Zenecas vaccin fortsätter i landet. Det finns inga bevis för att det är Astra Zeneca vaccinet som gjort personerna sjuka, menar Veronica Arthurson, chef på Läkemedelsverket.

– För närvarande så talar inget för att vaccinet från Astra Zeneca har orsakat de här inrapporterade fallen av blodpropp, säger hon till Sveriges radio.

Astra Zenecas vaccin pausas

Men idag, tisdag kom nya bud. Nu pausas Astra Zenecas vaccin även i Sverige, i väntan på EMA:s (Europeiska läkemedelsmyndigheten) utredning.

– Beslutet är en försiktighetsåtgärd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Europeiska läkemedelsmyndigheten och Läkemedelsverket kommer nu att utreda de rapporter om misstänkta biverkningar som blodpropp efter vaccinering med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Man vill avgöra om det finns ett orsakssamband till vaccinet.

Annons

”De misstänkta biverkningarna har innefattat blodpropp (tromboser), i kombination med låga nivåer av blodplättar (trombocytopeni) hos ett fåtal personer. I Sverige har inget sådant fall hittills rapporterats in” skriver Folkhälsomyndigheten i sitt pressmeddelande under tisdagsmorgonen.

"Ger ett gott skydd"

Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten påpekar dock att Astra Zenecas vaccin ger ett gott skydd mot covid-19.

– Det finns en god kunskap om vaccinet, men det är ändå viktigt att vi nu pausar vaccinationen tills EMA utrett om dessa händelser kan ha ett samband med vaccination, säger Anders Tegnell.

Hittills har 17 miljoner doser av Astra Zenecas givits i världen. De som fått en dos av Astras vaccin och väntar sin andra, kommer att få vänta in ett nytt uttalande från Folkhälsomyndigheten om hur vaccineringen kommer att följas upp.

Under tisdagen ska EMA:s experter samlas och under torsdagen väntas de lämna ett besked om Astra Zeneca.

Foto: TT Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons