Det här vet vi om coronavaccinet från Astra Zeneca

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vaccinet från Astra Zeneca är det hittills enda godkända så kallade virusvektorvaccinet i Sverige. Det verkar på ett annat sätt än de två andra godkända coronavaccinen Pfizer/Biontech och Moderna.

Skillnaden är att det skickar coronavirusets instruktioner till kroppen att bygga upp ett skydd mot covid-19 på ett annat sätt än de så kallade mRNA-vaccinerna.

Viruset som används i Astra Zenecas vaccin är ett ofarligt virus som ligger bakom många av våra vanliga infektioner.

I vaccinerna från Pfizer/Biontech och Moderna används istället en molekyl, mRNA, för att tala om för immunförsvaret att utveckla ett skydd mot covid-19.

Läkaren: Det ger ett fullgott skydd

– Det här är första gången mRNA-vaccin används mot infektion. Det är en helt ny teknik till skillnad mot virusvektorvaccin, som redan används mot influensa, säger Elisabeth Bernspång, läkare och utredare på Läkemedelsverket.

Den typ av teknik som Astra Zenecas vaccin bygger på är alltså väl beprövad under lång tid.

Men medan de två mRNA-vaccinen anses ge ett cirka 90-procentigt skydd mot covid-19, ger Astra Zenecas vaccin ”bara” ett 60 till 70-procentigt skydd. Många undrar därför om det är någon idé att ta ett vaccin som har sämre skyddseffekt än andra vaccin?

– Ja, det är det. Det ger absolut ett fullgott skydd mot svår covid-19 och jag skulle själv utan problem ta det, säger Elisabeth Bernspång.

Hon förklarar att alla influensavaccin har en skyddseffekt på runt 60 till 70 procent och att det inte anses som ett lågt skydd. Även coronavaccinet från Janssen, som står näst i tur att godkännas av EU, är ett virusvektorvaccin som har en skyddseffekt på mellan 60 och 70 procent.

– Inget vaccin ger ett 100-procentigt skydd mot sjukdom. Men ingen av de som har fått Astra Zenecas coronavaccin har drabbats av så svår covid-19 att de behövt läggas in på sjukhus. Det visar att det skyddar mot allvarlig sjukdom.

Biverkningarna samma som med influensavaccin

Det har också funnits frågetecken om vilka, och hur svåra, biverkningar Astra Zenecas vaccin kan ge. Bland annat har det kommit uppgifter om att vårdanställda i Skåne insjuknat i 40 graders feber efter vaccination och i Region Sörmland stoppades vaccinet efter att 100 av 400 sjukhusanställda fått feber.

Feber är dock ingen oväntad biverkan.

– Det rör sig om biverkningar som är vanliga och förväntade: till exempel att man blir öm vid injektionsstället och att man kan få influensaliknande symtom som feber. Hittills har vi inte fått rapporter om några oförväntade biverkningar av Astra Zenecas vaccin, säger Elisabeth Bernspång.

Foto: TT

Redaktionens tips

Här vaccineras Dolly Parton till raderna av “vaccine”

Agnes Wolds strategi för att snabba på vaccineringen: En dos räcker

Vaccinationsbevis för resor i sommar – så ska det att gå till

Dela på: