Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Därför stoppas Astra Zenecas vaccin i flera länder

11 mar, 2021 
Avvivvi Alström
vaccindoser från astra zeneca
Vaccinet från Astra Zeneca misstänks orsaka blodproppar. Därför stoppas vaccinet nu tillfälligt i flera länder. Men det gäller inte Sverige.
Annons
Stefan Löfven om coronaläget: ”Restriktionerna ligger kvar” - se klipp från presskonferensen härBrand logo
Stefan Löfven om coronaläget: ”Restriktionerna ligger kvar” - se klipp från presskonferensen här

Flera personer som har fått Astra Zenecas vaccin har drabbats av allvarliga blodproppar och en person i Danmark misstänks ha dött av en blodpropp efter att ha vaccinerats med Astra Zenecas covidvaccin.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har nu inlett en utredning för se om det finns en koppling mellan vaccinet och blodpropparna. Som en försiktghetsåtgärd väljer nu sex länder att pausa vaccinet.

De här länderna stoppar vaccinet

Länderna som stoppar vaccinet är Danmark, Österrike, Estland, Lettland, Litauen och Luxemburg.

– Vaccinens säkerhet är grundligt undersökt i fas 3-studier, säger Astra Zeneca i en kommentar till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Vaccinet kommer dock inte att stoppas i Sverige i nuläget, enligt Läkemedelsverket.

”Vi bedömer inte att det finns tillräckligt stöd för att avbryta vaccineringen med Astra Zenecas vaccin”, skriver Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, i en kommentar till TT.

Annons

I Sverige har det kommit två rapporter om blodpropp efter vaccination med Astra Zeneca. Man har fått ett tiotal sådana rapporter för Pfizers vaccin, säger Veronica Arthurson på en presskonferens.

- De här siffrorna behöver sättas i relation till de ungefär en miljon individer som har vaccinerats i Sverige, säger hon.

Har allra flest biverkningar

Enligt statistik från Läkemedelsverket som Aftonbladet tagit del av är Astra Zeneca det vaccin med flest inrapporterade biverkningar.

Av 85 000 vaccinerade svenskar har 3 281 rapporterat in misstänkta biverkningar. När det gäller Pfizer/Biontechs vaccin har det kommit in 3 929 biverkansrapporter på 443 000 vaccinerade svenskar.

I de flesta fall rör det sig om biverkningar som feber, huvudvärk, muskelvärk och yrsel.

Foto: TT

Annons