Fråga experterna Recept på nyttigt julgodis Lista över bästa julfilmerna Förkylning MåBra i klimakteriet Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Äldreforskaren Ingmar Skoog sommarpratar om åldrande och varför ”70 är det nya 20”

06 jul, 2021
Ingmar Skoog, professor och sommarpratare 2021
Foto: Henrik Brunnsgård/Sveriges Radio
Det är nog få som kan så mycket om åldrande som Ingmar Skoog. Den världsledande forskaren berör i sitt allra första sommarprat pandemin, krossar myter om åldrandet och ger oss hopp om ett bra liv hela livet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 myter om åldrandeBrand logo
5 myter om åldrande

Till vardags är Ingmar Skoog överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, professor i psykiatrisk epidemiologi och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

Han har vigt 40 av sina 67 år åt äldreforskning och kommer att dela med sig av sina lärdomar när han debuterar som sommarvärd i Sommar i P1 den 2 augusti. Men hur han kom in på åldrande håller han lite hemligt tills programmet sänds.

– Jag kommer att berätta hur jag kom in på åldrande fast att jag inte trodde att jag skulle göra det. Tillfälligheter kan få långtgående effekter och påverka hela ens liv, säger Ingmar Skoog till Måbra.

Se ocksåallt om Bibi Rödöö, programchefen för alla sommarprat.

Förändrade arbetsuppgifter under pandemin

Pandemin har påverkat Ingmar Skoogs arbete mycket. Då forskningen han bedriver är inriktad på äldre människor fick den sättas på paus länge under pandemin. I stället blev han nerringd av media.

Annons

– Det var på en sådan nivå att jag kände mig lite bortglömd om det inte var tre journalister som ringde mig på en dag, säger Ingmar Skoog med ett skratt.

Fördomar om att bli äldre – det här handlar sommarpratet om

Ingmar Skoog har under pandemin pratat och skrivit mycket om äldres rättigheter samt kritiserat politikers och myndigheters dåliga kunskaper om äldre. Sommarpratet kommer av naturliga skäl att beröra detta, men absolut inte enbart, betonar han.

– Det kommer att vara en blandning av både allvarliga och roliga saker. Jag kommer att prata om livet, en del forskning, starka upplevelser och om fördomar kring vad som händer när vi blir äldre, säger Ingmar Skoog.

Till exempel kommer han att berätta att det kanske inte alltid är så dumt att bli äldre. Bland annat får man ju mer erfarenhet och ett annat perspektiv på tillvaron.

– Jag kommer att berätta om varför 70 är det nya 20 och om varför 65-75-åringarna är de bästa bilförarna, det har vi lite vetenskapligt stöd för. Jag kommer även att dela med mig av erfarenheter jag fått utanför forskningen, säger Ingmar Skoog.

Annons

Se ocksååldern då hjärnan är som bäst.

Ingmar Skoog om att få sommarprata

Det var i april som Ingmar Skoog fick ett sms från Sveriges Radio där de meddelade att de skulle ringa och ställa en fråga de hoppades att han skulle gilla. Han misstänkte, men vågade inte riktigt hoppas på, att frågan gällde sommarprogrammet.

– Jag blev ändå så överraskad när de ringde trots att jag hade tänkt tanken. Det är ju en grej som jag tror att alla någon gång har drömt om. Jag har i alla fall fantiserat kring hur jag skulle göra mitt sommarprat. Så det känns fantastiskt måste jag säga och helt sanslöst kul, säger Ingmar Skoog.

Forskare har undersökt förmågan som förlänger livet.

Lyssnat på sommarprogrammet sedan 60-talet

Ingmar Skoog berättar att han lyssnat på sommarprogrammet sedan 60-talet och tidigare förstått hur stort det är att få medverka som sommarpratare. Men att han ändå insåg vidden av det på ett helt annat sätt när bekantskapskretsen och kollegor världen över började att gratulera honom direkt efter offentliggörandet.

Annons

– Jag är jätteglad och stolt, men också nervös. De senaste åren har ju nästan alla stora tidningar recenserat och det är så oerhört många som lyssnar. Så nervositeten är framför allt för reaktionerna efteråt, säger Ingmar Skoog.

Se ocksåså lever du länge och väl enligt experten.

Avbokade alla möten

Ingmar Skoog har verkligen kämpat för att göra sommarpratet så intressant han bara kan.

– Jag satte mig i en bubbla och började direkt att skissa på det. Två veckor innan inspelningen ställde jag in alla möten för att kunna fila ordentligt på slutversionen. Det här kom ju mitt i en massa andra deadlines för forskningsansökningar så det blev lite stressigt men i grunden var det vansinnigt roligt, säger Ingmar Skoog.

Panikartat under inspelningen av sommarpratet

Under vägen hade han producenten Carin Ahlqvist och en egen referensgrupp till sin hjälp som han läste upp för och som han fick respons av. Men han beskriver ändå själva inspelningen för några veckor sedan som panikartad.

Annons

– Jag är jättevan vid att föreläsa men det var en stor utmaning att sitta och läsa från manus och få det att låta naturligt utan att staka sig. Jag fick panik. Det var en väldigt annorlunda upplevelse, men det gick vägen till slut, säger Ingmar Skoog.

Viktigt att programmet ger en bra helhetskänsla

Sonen hjälpte till i valet av musik som Ingmar Skoog också fäst mycket vikt vid för att programmet ska kännas naturligt och inte snabbt ihopsatt.

– Vi bollade låtar, han kan min smak. Jag har försökt att få med en låt från varje årtionde från 60-talet och framåt på ett sätt som passar med det jag pratar om. Det har varit viktigt att få det att inte kännas som att det bara är pålagt, säger han.

Hur vill du att man ska känna efter ditt Sommar i P1?

– Jag hoppas att man ska fundera över livet och hur det förändras mellan generationer. Men också förstå att det finns stora möjligheter till att få ett bra liv hela livet, att det inte är negativt att bli äldre. Men jag hoppas också att man kan lära sig något, säger Ingmar Skoog.

Annons