Emma Hamberg: “Rynkor, vad spelar det för roll? Jag är ju inte död.”

Emma Hamberg som ler.
5 myter om åldrande
1:16

Efter reklamen: 5 myter om åldrande

(1:16)

Slå på ljud

Emma Hamberg, 50 är, förutom att vara en hyllad författare, en inspirationskälla för många i sättet hon tar för sig av livet. I podden Åldersnoja med Elina Du Rietz och Bob Hansson berättar hon om sin inställning till bland annat sitt åldrande.
– Jag tycker det här med ålder, så länge man känner att man har det lite lattjo, så är det ju bara lite gött att man är lite gammal tycker jag. Herregud jag är 50, jag äger min plats och mig själv. Jag har kul, jag får styra och ställa över mitt liv, säger hon.

Bristen på åldersnoja tror Emma delvis hänger ihop med hennes dödsångest.
– Min rädsla för döden går ihop med min tacksamhet för åldern. Jag tänker så här “Rynkor, vad spelar det för roll? Jag är ju inte död”. Jag jämför allt med döden. Det är världens bästa grej, säger hon.

Emma om uppväxten: "Har alltid blivit applåderad"

Emma berättar att hon har varit trygg i sig själv hela livet och att det är något hon fått med sig från sin uppväxt. Hon beskriver sitt barndomshem som tryggt, stöttande och kärleksfullt.
– Hemma hos mig har vi aldrig pratat om kropp, aldrig pratat om utseende på det viset överhuvudtaget. Det har alltid varit så här “Oj Emma vill klippa sig i en konstig frisyr. Varsågod Emma här är saxen! Eller ska jag försöka?”... jag har också alltid blivit applåderad.

Hon säger att hon självklart har haft mörka stunder i livet men att hennes trygga uppväxt har gett en grundstyrka även i tuffa tider vilket också har gett Emma hennes positiva inställning.
– Jag stoppar ner mörkret i min ryggsäck, jag bär den med mig men jag tittar framåt, säger hon.

"Det värsta jag gjort är att lämna min man"

En av de mörka stunderna som Emma pratar om är när hennes exman och pappan till hennes barn fick en svår hjärnskada vilket till slut resulterade i att han och Emma skiljde sig. Detta har Emma skrivit om i den självbiografiska boken Resten av allt är vårt.
– Det värsta jag har gjort är att lämna min man som var svårt sjuk och att göra det för att prioritera mig själv och också våra barn, säger hon.

Före uppbrottet krävdes det enorma mentala förberedelser och terapi. Emma berättar hur hon bestämde sig för att aldrig igen gå in i en annan kärleksrelation och om längtan att hitta tillbaka till sig själv och sitt liv. Idag har Emma och hennes ex en fin relation och har hittat kärleken på varsitt håll.
– Det som hände var att jag slutade kompromissa med mig själv, säger hon.

"Gör man nya saker så förändrar man saker i sig själv"

Idag är snart alla Emmas ungar utflugna och hon kan för första gången på många år ta beslut som bara har med henne att göra. Till exempel håller hon på att lära sig franska och ska flytta till södra Frankrike och jobba på ett litet franskt hotell. Trots att hon inte behöver jobba på hotellet för sin ekonomis skull vill hon göra det för att utvecklas och få ett äventyr.
– Det här är jag som tar tåget ner och gör mitt eget… Jag ska förflytta mina trupper, jag ska ändra min spelplan – för jag vet att när man kommer till ett nytt ställe och gör nya saker så förändrar man saker i sig själv, säger Emma.

Utvald läsning