Romansbedragaren lurade 75-åriga Ingrid på stora summor

09 jun, 2023 
AvMirja Lakso
Ingrid Brindelöv Wiklund
Ingrid Brindelöv-Wiklund, 75, blir en dag kontaktad av en snygg amerikansk militärgeneral på Instagram. Det blir början på ett tio månader långt romansbedrägeri som slutar i ångest och en djup depression. Idag har hon skrivit en bok om sin upplevelse och föreläser för att sprida kunskap om romansbedrägeri.
– Det som hände förstörde mitt liv, men min bok är min hämnd, säger Ingrid.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En höstdag i september 2018 promenerar Ingrid från biblioteket i Piteå. Då dyker en vänförfrågan upp på Instagram.

– Oj, vilken snygg man, tänker Ingrid och accepterar förfrågan.

Efter bara några minuter kommer det första meddelandet. ”Hej, min vackra kärlek” står det på engelska. Ingrid frågar vem mannen är och får veta att han är Dave Hogan, en amerikansk general med fyra stjärnor på axelklaffen som just nu är på en fredsbevarande mission med Förenta nationerna (FN) i Damaskus.

Dave börjar skriva till Ingrid varje dag. På morgonen skickar han henne virtuella blommor och under dagen kommer kärleksfulla meddelanden och länkar till Youtube-klipp med kärlekslåtar.

– Han skickade mig låten ”You Raise Me Up” och förklarade att jag var den enda för honom, berättar Ingrid.

Ingrid är sedan länge gift med en 10 år äldre man, men deras äktenskap har länge varit mer av en vänskapsrelation. Under de kommande veckorna lär Ingrid känna Dave bättre. Hon får veta att hans fru och dotter blev överkörda då de var på väg till kyrkan, men att han har en son kvar som går på en internatskola i Boston.

Annons

Han kallade mig "sin livs stora kärlek"

Hela tiden fortsätter Dave att skicka kärleksfulla meddelanden till Ingrid. Det tar bara en dag innan han säger att han älskar henne för första gången och varje dag frågar han henne om hon litar på honom.

– Han kallade mig ”hans livs stora kärlek”. Det var otroligt smickrande. Det hade aldrig någon kallat mig förut, säger Ingrid.

Det dröjer inte länge innan Ingrid blir kär i Dave. Efter några veckor friar han och säger att han vill komma och träffa henne i Sverige. Ingrid blir överlycklig över frieriet och att hon äntligen ska få träffa Dave.

Ingrid Brindelöv-Wiklund
...

ingrid brindelöv Wiklund

Ålder: 75
Bor: Piteå
Gör: Ingrid har omvandlat sina smärtsamma erfarenheter till att som 75-åring starta ett eget företag i syfte att föreläsa om romansbedrägeri. Hon har också skrivit boken Jag i klorna på en bedragare och gjort en rad konstverk som hon ställer ut i samband med sina föreläsningar.

Eftersom Dave inte får betalt förrän efter hans mission är klar betalar Ingrid hans biljett från Damaskus till Stockholm. Hon bokar även ett hotellrum i Stockholm i fem dagar så att de ska kunna lära känna varandra. Pengarna för biljetten och hotellrummet ska Ingrid få tillbaka så fort de ses och Dave kan gå till en bank och ta ut pengar. Ingrid gör sig redo för det första mötet med Dave. Pirrig och kär packar hon sina saker och flyger ner till Stockholm.

Annons

– Jag stod där på Arlanda och väntade på en man i uniform som skulle komma i ett militärflyg, säger Ingrid.

Ingrid väntar i ankomsthallen på Arlanda i flera timmar och tänker först att planet blivit försenat. Sent på kvällen går hon till en informationsdisk och frågar om något hänt med militärplanet från Damaskus. Hon får då till sin stora förvåning veta att det inte ska komma något plan från Damaskus på hela dagen.

– Jag blev jätteledsen, orolig och besviken när han inte kom. Det var första bedrägeriet, förklarar Ingrid.

Efter några dagar får Ingrid ett telefonsamtal. Mannen i telefonen utger sig för att vara stabschef i Damaskus och förklarar att Dave har ramlat i en rulltrappa och fått hjärnskakning och brutit ett ben. Därför har han legat inne på sjukhuset och inte haft möjlighet att kontakta Ingrid. Anledningen att stabschefen har Ingrids nummer är för att hon är uppskriven i hans loggbok som Daves närmsta kontakt.

Annons

Behöver 100 000 kronor för ett "läkarintyg"

Till slut kommer ändå ett litet livstecken från Dave. Han har fått låna sin doktors dator. Där skriver han kort att han behöver hjälp med att betala sjukhusräkningen och ett läkarintyg för 100,000 kr som gör att han kan lämna kriget i Syrien.

– Förklaringen var att vi skulle muta Dr Lee att skriva ett falskt läkarintyg, men jag sa att en papperslapp inte kan kosta 100.000kr, berättar Ingrid.

Dave och Ingrid diskuterar över chatt hur de ska lösa situationen med intyget och Dave föreslår att de ska dela på beloppet. Hans lösning är att han ska sälja en bil och Ingrid skickar sedan över 50,000 kr.

Dr Lee börjar även att kontakta Ingrid för att försöka få henne att betala 190,000 kr för sjukhusvård, men det går inte Ingrid med på.

När Ingrid står på sig i sitt beslut blir hon även uppringd av stabschefen mitt i natten. Han hotar Ingrid, säger att han vet var hon bor och att han ska lägga ut en film på henne på Facebook.

Annons

– Jag hade filmat mig själv naken och han ringde och hotade med att lägga ut filmen. Han sa att han skulle sprida den på Facebook, säger Ingrid.

Så vanliga är romansbedrägerier

 • År 2021 anmäldes 1 143 romansbedrägeribrott.
 • Snittkostnaden för ett romansbedrägeri är enligt Polisen ca 350 000kr.
 • Under 2019 och 2020 stod kvinnor för över 70 procent av anmälningarna till polisen och medelåldern bland dem som anmälde var 56 år.

När Dave kommer tillbaka till förläggningen börjar han planera deras flytt till Boston. Där ska de gifta sig och bo i hans stora hus med 12 rum. Han förklarar även att se till att stabschefen, William Lambert, inte längre är i tjänst längre.

Daves historier om lidandet i Syrien blir allt värre. Han berättar om hur han ser lemlästade soldater varje dag och att han verkligen måste komma därifrån. En dag berättar han för Ingrid om vännen som dör i hans armar. Innan han tar sitt sista andetag ber han Dave hälsa hans fru att han älskar henne. Sedan somnar han in och Daves tårar blandades med blodet som täcker vännens kropp.

– Jag blev berörd av denna historia och kände att jag måste hjälp Dave ur den här hemska situationen, berättar Ingrid.

Annons

En kväll ringer Dave. Han berättar att han ska ta livet av sig och att det är Ingrids fel.

– Nu ska du få lida så som jag lidit i kriget, för du misslyckades flera gånger med att skicka pengar, säger Dave till Ingrid.

Ingrid blir rädd, men skickar inga mer pengar. Hon har vid det här laget fortfarande inte berättat om Dave för någon. Hon har lovat honom att hålla deras relation hemlig.

Dave kallar Ingrid för fruktansvärda skällsord och hotar med att han ska ta sitt liv. Sedan slänger han på luren och lämnar Ingrid i en känsla av panik.

Efter tre dagar ringer den nya stabschefen Richard Berger och berättar att Daves njurar har kollapsat av fentanyl och morfin som han fått av Dr Lee för att ta självmord. Stabschefen säger att Ingrid måste betala 500,000 kr för en njurtransplantation i Indien dit de skickat Dave.

Annons

"Började förstå att jag var bedragen"

Dagarna går och sedan ringer stabschefen igen. Den här gången säger han att general Dave Hogan har dött och att Ingrid ska få en efterlevandefond på två miljoner kronor som FN betalar ut. Allt han behöver är Ingrids kontouppgifter, sedan ska han sätta in pengarna.

– Jag började förstå att jag var bedragen vid den här tidpunkten eftersom jag kommit i kontakt med en stödförening, säger Ingrid.

Råd för att undvika att drabbas av romansbedrägerier

 • Uppmärksamma typiska drag för en romansbedragare, såsom statusyrken, konstlade formuleringar eller slarvigt språkbruk.

 • Sök på bild och namn!

 • Skaffa en objektiv bild av situationen, exempelvis genom att be om hjälp från en oberoende person.

 • Att bli ombedd att skicka pengar är ett starkt varningstecken för att du blir utsatt för ett bedrägeriförsök.

 • Har du blivit drabbad så polisanmäl alltid.

Källa: Svenska Stöldskyddsföreningen

Ingrid säger därför att hon först vill gå till banken. Då brusar stabschefen upp och frågar Ingrid hur hon kan förnedra general Dave Hogan. Till slut lägger Ingrid på luren och senare ser hon filmen ”Lurad på kärlek och miljoner”. Hon sträckläser även en bok om kärleksbedrägeri. Efter det känner hon sig redo att konfrontera sin bedragare ”Dave”.

Annons

– Jag skrev ett mejl till ”Dave”. Jag sa att jag visste att han var en bedragare och jag skrev att han för mig inte var mer än en svart fläck, en skugga, en fluga på en vägg. Han svarade mig att han skulle skjuta mig i bitar, berättar Ingrid.

Slutet på det tio månader långa traumat utlöser en svår ångest och djup depression hos Ingrid. Vid ett tillfälle var det så illa att hon helt förlorade uppfattningen om var hon var. Hon hittade inte hem, men såg efter en stunds rundvandring ett Statoil. Inne på bensinstation satte hon sig vid ett bord, och kort därpå tillkallades polisen som kom och hjälpte Ingrid hem. Dagen därpå läggs hon in på psykiatrisk vård.

Fem år sedan romansbedrägeriet

Idag har det gått fem år sedan romansbedrägeriet. Det kom att bli tiden på psykmottagningen som räddade Ingrids liv. Där tvingades hon bryta all kontakt, ingen telefon eller padda var tillåten och endast ett samtal per dag fick hon ringa till sin man. Ingrid berättade allt för sin man och han förlät henne och stöttade henne tills han omkom 2021.

Annons

Idag har Ingrid omvandlat sina smärtsamma erfarenheter till både en bok, en föreläsning och en rad konstverk som hon ställer ut i samband med sina föreläsningar.

– Livet har gått vidare och idag vill jag berätta. Min bok är min hämnd, säger Ingrid.

ingrid och hennes konst
Ingrid gör idag konstverk som hon säljer på sina föreläsningar.

Ingrid avslutar alltid sina föreläsningar med att prata om hur svårt det är för polisen att gripa dessa internationella bedragare eftersom de rör sig utanför landsgränser. Hon pratar även om att det är många som väljer att avsluta sina liv när de inser att de blivit lurade på alla sina pengar.

Ingrid hoppas att sprida kunskap om romansbedrägerier med sitt arbete. Hon har även som 75-åring startat företag. Idag har skammen hon burit på länge förvandlats till ett starkt driv att upplysa människor om romansbedragare.

Annons

Experten: Psykologiska bedrägeritaktiker – så gör de

Det finns en del klassiska taktiker som bedragare använder sig av, i syfte att lura människor på pengar. Bedragarna kan vara väldigt skickliga, och vet ofta vilka knappar de ska trycka på. Det sker tusentals bedrägerier på internet i Sverige varje år, och det är absolut inte bara sårbara eller mindre tekniskt kunniga som drabbas, förklarar David Waskuri, legitimerad psykolog. Han menar att alla gör rätt i att se upp när de kommer i kontakt med okända människor online.

Här är beteenden och tecknen att vara uppmärksam kring:

 • Man försöker ofta få folk att känna tidspress på olika sätt. Stressen gör att du fattar dåliga beslut. Exempelvis: "vi har dina bankuppgifter och du måste göra något fort". Stressen och paniken gör att personen fattar förhastade beslut. Kamp eller flyktsystemet kan göra att vi får koncentrationssvårigheter och tänker mindre rationellt.

 • Man låtsas vara en auktoritet, till exempel en polis, advokat, läkare, banken. Vi har en fallenhet att göra som auktoriteter säger. Det har man sett i bland annat Millgrams experiment med läkare.

 • Man spelar på folks benägenhet att vilja tjäna pengar och status eller vilja att hitta kärleken. De ger någon möjligheten att tjäna mycket pengar eller status fort. Personen blir förblindad av möjligheten att vinna något som andra inte kan få. Det kan även handla om att man lurar personen till att hen har hittat kärleken. Förälskelse ökar frisättningen av kraftfulla hjärnkemikalier som dopamin, serotonin och oxytocin. Alla dessa tre kemikalier kommer att öka nivåerna av förtroende och relationsbyggande med djupa känslor av kärlek och eufori vilket ökar risken att bli lurad och att inte tänka rationellt.
david waskuri, psykolog
David Waskuri, legitimerad psykolog, berättar hur man kan skydda sig online.

Skydda dig mot internetbedragare – psykologens tips

 • Ta en "kognitiv paus". Om du identifierar att du är i ett tillstånd av starka känslor och insatserna är ganska höga, kontrollera och se till att ditt beslut inte fattas från en känslomässig plats, utan snarare från att utvärdera all information. Gå bort från situationen och verifiera vad den här personen säger till dig.

 • För att stoppa engagemang hos bedragaren, säg ett bestämt nej i början vilket hjälper dig att fastställa gränser. Jag tror att ställa många frågor till bedragarna kan hjälpa till att förstöra deras planer.

 • Intressant nog händer bedrägerier eftersom offren faktiskt agerar efter vad bedragare säger åt dem att göra. Inaktivitet och att ignorera bedragaren kan vara ett annat sätt att skydda oss från bedrägerier.

 • En av de bästa sakerna du kan göra är att stanna upp och fråga dig själv: "Låter det för bra för att vara sant?" och fundera över vad du gör.
 • Du kan också med fördel kolla av saker med andra också, eftersom någon som inte är riktigt fast i situationen kan ge dig ett yttre perspektiv på vad som händer.

 • Det är inte bara äldre, mer sårbara eller mindre tekniskt kunniga människor som faller för dessa saker. Bedragarna är skickliga och alla kan bli lurade. Att tro att man inte kan bli lurad ökar risken att du blir lurad.
Annons