RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Romansbedragaren Richard Scott Smith – lurat kvinnor i över 20 år

29 jan, 2021 
AvHanna Carlsson
Richard Scott Smith och ett gosedjurshjärna som sitter i en råttfälla.
I över 20 år har den ökända bedragaren Richard Scott Smith lurat kvinnor på stora summor pengar. En plan som startar med stora romantiska gester och slutar med tömda bankkonton.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så går du säker från hackareBrand logo
Så går du säker från hackare

Bedragaren Richard Scott Smith är en klassisk sol- och vårare som under 20 års tid har lämnat otaliga kvinnor med krossade hjärtan och tömda bankkonton. I dokumentären Love Fraud berättar kvinnorna han svindlat om hur de bestämt sig för att själva ta hämnd på bedragaren.

Vem är Richard Scott Smith?

Historien om Richard Scott Smith låter nästan som en osannolik film. Genom dejtingsajter letade Smith upp sina offer. De flesta kvinnor Smith dejtade, och så småningom gifte sig med, var i medelåldern och medelinkomsttagare. Relationerna började ofta med en enormt charmig Smith som proklamerade sina känslor högt och inte snålade med romantiska gester i vardagen. En kort tid in i relationen börjar han pressa på om äktenskap och kvinnorna, som ofta blev väldigt förälskade i den charmiga mannen, tackade till slut ja. Så fort de blev äkta makar med delat ekonomi avtog de romantiska gesterna helt och Smith förvandlades till en helt annan man än den han först visat upp. Han började göra dyra inköp i form av bilar och hus, allt i sin nya frus namn. Ett offer menar att hennes förhållande med Smith ledde till skulder på nästan 7 miljoner kronor.

Annons

När till han till slut tömt alla konton och satt kvinnorna i stora skulder flydde han staden och bytte namn, innan han återigen riktade in sig på ett nytt offer.

När polisen för första gången fick tag på Smith var han lagligt gift med flera kvinnor samtidigt. En myndighet fann att han hade gift sig hela elva gånger med elva olika kvinnor. Ett omfattande bedrägeri som hållit på i över 20 år. Smith själv hävdade att han aldrig lurat kvinnorna och att alla äktenskap var ett resultat av kärlek.

Richard Scott Smith
Richard Scott Smith.

Richard Scott Smiths offer – så gick det för kvinnorna

Flera kvinnor vittnar om hur de förlorat alla sina tillgångar och även är skuldsatta i många år framåt. Sabrina Dunlap, en av alla kvinnor som blev utsatt av Smith, berättar i dokumentären Love Fraud att hon hade skulder på nästan 1 miljon när Smith försvann. Ett annat offer, Jean Hansen, var tvungen att ansöka om personlig konkurs efter att ha gift sig med Smith i Vegas.

Annons

Enligt Smiths många offer gjorde myndigheterna inte mycket för att hjälpa till, även efter han fortsatt att svindla fler kvinnor. Eftersom makarna var gifta, utan äktenskapsförord, vid alla stora inköp blev det svårt för offren att hävda att han begått identitetsstöld. Bland offren finns det även en teori om varför han siktat in sig på kvinnor i just medelklassen – en hel del pengar att roffa åt sig men inte tillräckligt mycket för att kvinnorna skulle ha råd att komma efter honom när han försvunnit.

För många av kvinnorna har matchningen med den charmiga främlingen förstört stora delar av livet. De tvingas ge upp sina drömmar för att ha råd att betala tillbaka skulderna och vissa har även fått flytta hem till sina föräldrar efter att ha tvingats sälja hus och hem.

Men hans offer vägrar se sig själva besegrade. Trots problem med att få honom fälld av myndigheter har några offer startat en webbplats, där kvinnor som drabbats av Smith ska kunna dela med sig av sina berättelser. Där försöker de även hitta ledtrådar som kan berätta vart bedragaren befinner sig nu.

Annons

– Jag ville rädda någon annan från att någonsin behöva uppleva vad jag och de andra kvinnorna redan hade upplevt, säger Tracy en av kvinnorna i dokumentären Love Fraud.

Ett annan kvinna tillägger:

– Vi har ett korståg. Vi kommer inte att sluta förrän vi ser honom bakom galler igen - det är vårt slutmål.

Tracy är en av alla kvinnor som drabbats av Richard Scott Smith.
Tracy är en av alla kvinnor som drabbats av Richard Scott Smith.

Var är Richard Scott Smith idag?

Trots hjälp från flera prisjägare, personer som mot belöning letar efter misstänkta, och ett utarbetat nätverk online är Smith idag på fri fot. Smith greps av polisen 2017 för förfalskning, en anklagelse han medgav. Men kort efter gripandet släptes han fri mot borgen, mot en summa som landade på ungefär 100 tusen kronor.

Flera offer tror att Smith fortsätter sin tidigare bana och bedrar fler kvinnor.

Annons

– Han är inte klar. Han är fortfarande där ute. Jag har pratat med hans första fru och jag har pratat med hans sista offer och han fortsätter göra exakt samma sak, säger ett av offren i dokumentären Love Fruad.

År 2018 greps Smith återigen. Smith dömdes till fängelse men släpptes på nytt i april, enligt dokumentären. Enligt filmskaparna sågs Smith senast i Kansas, USA, i augusti 2020.

Dokumentären Dejtingsvindlaren (Love Fraud) kommer SVT Play den 31 januari.

Källa: Decider och The Oprah magazine Foto: Courtesy of SHOWTIME/ SVT

Annons