Experten: Så avslöjar du en lögnare

29 jul, 2021 
Kvinna som korsar sina fingrar bakom ryggen.
Det är mänskligt att ljuga, faktum är att människor ljuger hela tiden – både stora och små lögner. Men hur vet man egentligen om någon ljuger? Här är de bästa experttipsen för att avslöja en lögnare.
Annons
8 lögner från 00-talet vi intalade oss var helt sanna
8 lögner från 00-talet vi intalade oss var helt sanna

Det är inte ovanligt att ljuga, man tror generellt att människor drar tre vita lögner per dag. En studie visar att deltagarna ljög minst en gång under en tio minuter lång konversation.

Enligt Per-Anders Granberg, professor i psykologi vid Göteborgs universitet, är den vanligaste typen av lögn falska komplimanger eller att man vill framställa sig själv som lite bättre än vad man är. Exempel på detta är att 80 procent av befolkningen är beredd att undanhålla något negativt om sig själv under en arbetsintervju, säger han i en intervju med SVT.

Olika typer av lögner

Det finns två typer av lögner, det menar Pamela Meyer, grundare av företaget Calibrate som tränar andra att upptäcka bedrägerier.

Offensiva lögner: Syftet med en offensiv lögn är att få något. Det kan vara en belöning, ett övertag eller andras beundran.

Annons

Defensiva lögner: Syftet med en defensiv lögn är skydda andra eller sig själv från skuld, skam eller en pinsam situation.

Hur avslöjar man en lögnare?

Att avslöja någon som ljuger är inte alltid helt lätt. I en studie som genomfördes på 24 000 personer visade det sig att deltagarna enbart kunde avslöja lögnen de utsattes för cirka 50 procent av gångerna.
– Det finns inga unika tecken, vad andra än säger. Du kan inte titta på någon och säga ”han stampar med foten, jag vet att han ljuger”, säger Pamela Meyer till HuffPost.

Trots att det inte alltid är helt lätt finns det sätt att avslöja lögnare på. Att ljuga samtidigt som man ska hålla sig lugn och sanningsenlig tar nämligen mycket mental energi och detta kan du använda till din fördel.

Pamela Meyer tipsar om att försöka överbelasta personens kognitiva förmåga. En lögnare har ofta en inövad berättelse och om du ber hen berätta historien i kronologisk ordning tvingas hjärnan arbeta på högvarv. Ställ också följdfrågor på personens berättelse, det kommer att göra hen ännu mer stressad.

Annons

Om du är relativt säker på att personen ljuger, vad ska du göra då? Enligt Pamela Meyer bör man i första hand undvika att konfrontera personen, samla istället information för att förstå varför personen ljuger. Säg till exempel att en dator har försvunnit från arbetsplatsen när endast en anställd varit på plats, var då empatisk och nyfiken istället för att vara anklagande.
– Visa att du är på deras sida, att hen är oskyldig tills motsatsen bevisats. ”Det måste ha varit konstigt att vara helt själv på kontoret så sent på kvällen? Gillar du att arbeta sent?”. Du kommer bli överraskad över hur mycket du får reda på om du signalerar nyfikenhet framför dömande, säger hon.

Foto: TT

Annons