RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Svenska Pernilla lurades på en halv miljon av Tindersvindlaren

07 feb, 2022 
I Netflixdokumentären Tindersvindlaren berättar Pernilla Sjöholm om hur hon blev lurad av Simon Leviev
I populära Netflixdokumentären berättar Pernilla Sjöholm om hur hon lurades på över en halv miljon av mannen som kallas Tindersvindlaren. Här är vad som hände.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken påBrand logo
Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken på

Det började som ett roligt äventyr i mars 2018. Pernilla Sjöholm letade efter någon att dela livet med. Inte för att hon behövde en man för att ta hand om henne, det hade hon vid det här laget redan gjort länge själv, berättar hon i Netflix-dokumentären Tindersvindlaren.

Hon säger att hon ville ha någon som var smart, rolig och impulsiv. När hon hittade Simon Leviev på Tinder verkade han som en perfekt match. Bägge hade bilder från resor och lyxliv i sina profiler. Pernilla svajpade höger och snart hörde Simon av sig.

Tindersvindlaren sa sig vara arvinge till diamantkung

Han berättade att han bodde i Amsterdam och frågade om Pernilla ville komma och hälsa på. Han skulle boka biljetter till ett flyg i så fall. Pernilla skickade sina passuppgifter och kollade upp mannen hon skulle träffa lite mer.

Annons

Hon googlade företaget LLD Diamonds som Simons mejladress hänvisade till. På företagets hemsida stod det att Simons pappa var en diamanthandlare med juvelbutiker över hela världen. Allt kändes trovärdigt, tyckte Pernilla.

Hon åkte hem till Simon och snabbt kände Pernilla att han var han lätt att prata med.

– Vi fick en jättebra kontakt och en jättebra relation, vi hade väldigt roligt. Efter två dagar kändes det som vi känt varandra i tio år, berättar Pernilla när hon gästar Tv 4 Nyhetsmorgon.

Pernilla blev nära vän med Simon Leviev

I dokumentären fortsätter Pernilla berätta hur de tillbringade en dag tillsammans. Det hände ingenting romantiskt mellan dem då men när Pernilla kom hem upptäckte hon att hon saknade Simons sällskap. De blev vänner. Pernilla kände att de hade ett speciellt band.

Senare reser de tillsammans, med dem är då också Simons dåvarande flickvän från Ryssland. De trivs ihop, reser till Mykonos, Rom, festar på dyra klubbar bor på lyxhotell. Simon bjuder alltid på allt.

Annons

Pernilla åker hem, de fortsätter hålla kontakt. Så efter ytterligare en tid skickar Simon plötsligt artiklar till Pernilla. Bland annat där det står att Simons pappa ska förhöras av polis i ett stort smuggelfall. De hörs på telefon och Simon säger att alla hans tillgångar frysts under utredningen.

Pernilla vill rädda sin vän som säger sig vara i fara

Simon målar upp en bild för Pernilla om att han är i fara. Han skickar bland annat bilder på sin livvakt som blivit skadad. Han påstår att han är hotad till livet av fiender. Och ber Pernilla om att få låna 30 000 dollar, tills han tagit sig ur situationen.

Pernilla har sparat pengar för att köpa lägenhet. Men Simon är hennes vän och känner ingen anledning att tvivla på honom. Hon för över pengarna till Simon. Efter ett tag ytterligare 10 000 dollar, och sedan betalar hon flygbiljetter åt honom och hans team, på kreditkort.

Hon får en bekräftelse av Simon på en överföring till Pernillas konto, på ett betydligt högre belopp än hon lånat ut. Hon blir lättad och glad, men pengarna kommer aldrig in på kontot …

Pernilla Sjöholm med Tindersvindlaren Simon Leviev
Pernilla Sjöholm med Simon Leviev. Bild ur Netflixdokumentären Tindersvindlaren

Simon Leviev var inte ensam om bedrägeriet

I Nyhetsmorgon får Pernilla frågan hur hon kom på att hon blev lurad.

Annons

– Nu spolar vi fram något år till 2019, slutet på januari. Det är när norska tidningen VG kontaktar mig. Jag har ju börjat misstänka att det kan vara någonting som inte riktigt stämmer. Jag har då lånat ut strax över en halv miljon, svarar Pernilla.

Det är en norsk kvinna, Cecilie Fjellhoy, som gått till VG för att varna andra för svindlaren som hon träffat på Tinder. Efter att ha blivit lurad på stora summor pengar har Cecile börjat söka information om Simon – och upptäckt att han har flera identiteter och svindlat flera kvinnor. Bland annat i Finland, han har även suttit i fängelse för det.

Pernilla är bara en av många som svindlats

Men det finns flera. Simon har svindlat kvinnor runt om i världen, hur många det är vet man inte. Pernilla berättar om hur hon kunde låta sig luras i Nyhetsmorgon:

– Han sattes i en säkerhetsrisk och inkluderade mig i den. Så att det blev ju också som ett bakomliggande hot att liksom nu kan det hända någonting. Man går ju in för att hjälpa sina nära och kära så att de ska må bra och sitta säkert och även sig själv.

Annons

Pernilla menar att Simon var smart och att han inte var ensam i bedrägeriet.

– Han var inte själv utan de har ju varit flera stycken. Så han har ju alltid haft flera andra personer omkring sig som har bekräftat hans identitet också. Om du träffar gamla vänner och arbetskollegor som har jobbat med honom i många år, och en livvakt som har jobbat med honom i många år … Du har ju då olika karaktärer som bekräftar hans identitet.

Pernilla Sjöholm kämpar fortfarande för att ställa Simon, som idag lever under annat namn i Israel som han kommer ifrån, inför rätta. Bland annat tillsammans med Cecilie Fjellhoy som lurades på 200 000 dollar, cirka två miljoner kronor.

Källor och foto ur: Netflixdokumentären Tindersvindlaren och Tv 4 Nyhetsmorgon

Annons