Jag är en senior och dejtar på nätet – här är mina bästa tips

19 jan, 2023 
AvLinda Eriksson
Linn Seipel
Monika Smedberg Johansson när hon sitter på laptopen och dejtar
I tio år har Monikka Smedberg Johansson, 81 år, dejtat på nätet. Hon har funnit kärleken och förlorat den. Men aldrig tappat gnistan. Här berättar hon om hur det är att nätdejta som senior, hur du undviker skojare och ger sina bästa dejtingtips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nätdejting är inte längre något tabubelagt, idag är det till och med det vanligaste sättet att träffa en partner visar bland annat en brittisk undersökning. I takt med att nätdejting blivit allt vanligare börjar även allt fler pensionärer att leta sig ut på dejtingsajterna. Monikka Smedberg Johansson är en av dessa. Hon är 81 år och har nätdejtat i tio år.

– När jag började var det få i min ålder på dejtingsajter, och de som fanns kunde vara många mil bort, men nu verkar det som att pensionärerna har vaknat, säger hon med ett skratt.

Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken påBrand logo
Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken på

Fick hjälp av barnbarnen att komma igång

Det var Monikkas barnbarn som hjälpte henne att skapa en dejtingprofil på sajten Mötesplatsen, när hennes andre make gått bort för tio år sedan.

Annons

– Hon tyckte att jag behövde någon att hitta på roliga saker med, inte bara sitta hemma. Och det var ju väldigt sant. Bara för att du blir änka och äldre så är ju inte livet slut. Du måste bara vara mottaglig.

Monikkas erfarenhet av nätdejting är mycket positiv. Genom åren har hon lärt sig vad hon letar efter och hur man skiljer agnarna från vetet.

Monikka Smedberg Johansson
...

MONIKA SMEDBERG JOHANSSON

Ålder: 81 år.

Bor: Farsta.

Gör: Pensionär.

– Det är viktigt att vara tydlig med vem du är och vad du söker för typ av partner. Många äldre vill kanske ha mer ett kompanjonskap än det ungdomar söker. Jag vill till exempel inte att någon ska flytta in i mitt hus, men vill ha sällskap och umgänge.

”Man får pussa många grodor innan man hittar en fin”

Hon tycker att det svåraste har varit att hitta personer som bor på lagom avstånd. Att flytta på sig är inte aktuellt, och hon säger att många äldre känner samma sak.

– Sverige är ett väldigt avlångt land, och även om nätet för människor närmre så blir det svårt rent geografiskt. Bara att finna russinen i kakan är svårt, man får pussa många grodor du vet, innan man hittar en fin groda, säger hon och skrattar igen.

Annons

Monikka är inte rädd för det okända. Hon har bott i både Indien och i Afrika, rest runt jorden och varit gift två gånger. Men de första trevande mötena online var lite läskiga, berättar hon.

– Det tog ett tag att lära sig hur man pratar. Och det dök upp en del fejkprofiler, alltså personer som utgav sig för att vara någon annan. Men man lär sig ganska snabbt att se det.

Ställ mycket frågor – och var lite vaksam

Det gäller att prata länge innan man stämmer träff med någon menar Monikka. Att ställa mycket frågor och vara lite vaksam på vilka frågor man får. Hon är också försiktig med att lämna ut för mycket om sig själv i början.

– Men man ska inte vara rädd. De flesta är vanliga och normala människor, och stämningen på nätet är oftast väldigt god.

Nätets kärleksstatistik

Var fjärde singel har nätdejtat i år. Av de som mött sin nuvarande partner inom de senaste fem åren träffades 4 av 10 via nätet. För de som som träffats inom de senaste 20 åren är siffran 3 av 10.

Källa: Internetstiftelsen

Hon har testat flera olika dejtingsajter, bland annat Mötesplatsen, Happy pancake och Facebook dejting. Men för att lättare kunna finna lokala singlar är hon idag mest aktiv i olika Facebookgrupper. Hon ser många fördelar med det.

Annons

– Dels finns en administratör som släpper in folk i gruppen, det gör att det känns tryggare. Sen är det bara människor från närområdet, vilket är bra. Och så är stämningen väldigt fin i de här grupperna. Vi gratulerar varandra när någon funnit kärleken och jag har hittat många vänner den vägen, berättar hon.

Man lär sig snabbt att navigera i dejtingdjungeln, peppar Monikka.

Monikkas "första dejten"-regler

En första dejt är spännande, men Monikka har vissa regler som hon inte tummar på.

– Gå inte ut på en skogspromenad med någon du inte känner. Gå inte heller hem till någon som en första träff utan hitta någonstans där det finns folk och där du känner dig trygg.

Hon har varit på många dejter genom åren, och oftast tar hon dem till samma ställe – en lokal krog. Där känner hon sig trygg och bekväm.

– Personalen känner igen mig numera, så ofta har jag varit där, skrattar hon.

”Livet är inte slut för att du blir änka och äldre. Du måste bara vara mottaglig”

Monikka Smedberg Johansson

Träffade sin tredje stora kärlek

Men det var på en parkeringsplats vid en galleria som hon mötte sin senaste stora kärlek. De lärde känna varandra i en lokal Facebook-grupp för pensionärer. Under flera veckor pratade de utan att ses, eftersom Monikka då skulle resa till Kap Verde med familjen. De höll kontakt hela resan och när Monikka kom hem igen stämde de träff. Och ja, allt stämde.

Annons

– Det var en snöig vinterdag och mycket kallt, vi hade stora vinterkläder på oss så förutsättningarna för en träff var inte de bästa. Men när vi kramade varandra kändes allt ändå så självklart, som att vi hade en samhörighet. Det var rätt på en gång – sånt känner man ju.

Kort därefter träffade de varandras familjer och de blev snabbt väldigt nära. Han planerade att flytta närmre henne och de var lyckliga.

– Sex månader fick vi tillsammans, sen gick han bort i ett plötsligt hjärtstopp. Det var en chock för alla, berättar Monikka.

Hon sörjer honom fortfarande men är tacksam över den tid de hade. Till våren tänker hon ta upp nätdejtandet igen.

Monikkas bästa dejtingtips för seniorer på nätet

 • Leta upp vänskapsringar (på Facebook) där just du bor – där är tryggt och lokalt!

 • Ta hjälp av barn eller barnbarn om du är osäker på hur man skapar en profil på dejtingsidor.

 • Presentera dig som ditt naturliga jag, förställ dig inte utan var dig själv.

 • Prata länge innan ni ses, så att du får en känsla för personen.

 • Ses på ett ställe där det finns andra människor och där du känner dig bekväm.

 • Ha roligt! Och kom ihåg att man måste pussa en del grodor innan man hittar en fin groda.

– Jag har haft tre stora kärlekar. Jag kallar dem Äventyraren, Livsnjutaren och Glädjespridaren. Nu vet jag inte riktigt vad jag letar efter och det blir svårt att slå de här tre männen. Men är det något jag vet här i livet så är det att vad som helst kan hända. Man måste bara våga ta chansen när den kommer. Det har jag kvitto på, säger hon med ett leende.

Annons

Expertens nätdejtingtips – 5 viktiga råd

Att dejta på nätet kan vara en spännande och pirrig upplevelse. Men det finns också en del fällor att trampa i, som till exempel olika typer av bedrägeri. Universitetslektorn Caroline Fischl forskar kring nätanvändning och äldre. Hon har några enkla tips som du kan tänka på för att känna dig trygg.

Caroline Fischl
Caroline Fischl forskar kring nätanvändning och äldre.

– Egentligen gäller samma råd för alla som dejtar på nätet, ung som gammal. Men som senior är du kanske inte lika van vid internetkulturen, och behöver vara extra noga, säger Caroline Fischl.

Här är sådant hon tycker är bra att man tänker på, och är lite försiktig med:

 1. Var på din vakt om personen börjar fråga om personlig information, som personnummer, lösenord eller liknande.
 2. Swisha aldrig pengar till någon du inte känner.
 3. Ge inte ut pinkoder.
 4. Be om att få se bilder från personens liv, familj, vänner och liknande.
 5. När du ska träffa någon från internet, berätta för andra vem du ska träffa och var. Ses någonstans offentligt.

Foto: Thomas Carlgren/TT/Privat

Här är egenskaperna som svenska singlar ogillar mestBrand logo
Här är egenskaperna som svenska singlar ogillar mest
Annons