Fråga experterna Recept på nyttigt julgodis Lista över bästa julfilmerna Förkylning MåBra i klimakteriet Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Hanna, 24, har alla sorters astma man kan ha – så lever hon

03 jan, 2023
Hanna Nielsen
Hanna Nielsen är ovanligt hårt drabbad av astma.
– Jag har astma. Ansträngningsastma, köldastma… ja, alla sorters astma man kan ha, säger hon. Men hon låter inte sjukdomen definiera sitt liv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Just nu under den kalla årstiden, med början i oktober, är det köldastman som ställer till det för Hanna. För henne är det inte bara att öppna ytterdörren och kliva ut:

– Om det är kallare än 10 plusgrader måste jag tänka på att ta extra medicin och att vänja luftrören långsamt i några minuter innan jag går ut. Annars kan kylan trigga igång ett astmaanfall. Jag har alltid en stor halsduk på mig så att jag kan ha den över mun och näsa så att den värmer upp luften innan jag andas in den, förklarar Hanna Nielsen. Hon måste också ta extra medicin under kalla dagar.

Se också: Träna med astma - 4 knep som gör det mindre tungt

Träna med astma – 4 knep som gör det mindre tungtBrand logo
Träna med astma – 4 knep som gör det mindre tungt

Köldastma kallas ibland för idrottarnas astma. Forskare har sett att den ofta drabbar skidåkare och hockeyspelare.

Annons

– Köldastma har samma mekanism som ansträngningsastma. Bland annat andas man snabbare när man tränar. För mig innebär det här att jag får anpassa min träning, jag kan inte ta i lika mycket som andra.

Hanna Nielsen
.

Ålder: 24 år.

Familj: Pojkvän.

Bor: Stockholm.

Yrke: Pluggar till läkare.

Blir lätt trött och behöver vila

När Hanna var 13 år gjorde hon ett löpbandstest som visade sig att hon fick kämpa dubbelt så hårt som en person som inte har astma.

De senaste två åren har varit tuffa. Hanna har varit inlagd på sjukhus i perioder eftersom hon bland annat drabbades av komplikationer. Trots det har hon lyckats hålla samma tempo i skolan som klasskamraterna på läkarlinjen.

– Men jag känner av väderväxlingar och orkar inte vara i skolan lika mycket då. Jag blir också lättare trött och behöver vila mer.

Eftersom Hanna kan reagera på dofter och pälsdjur får hon skriva sina tentor i en egen sal och hon har fått förtur till praktik på arbetsplatser som har allergistädning.

Annons

– Genom vissa anpassningar går det att leva som vanligt. Jag är en lösningsorienterad person och astman har inte fått definiera mitt liv, säger hon.

Kall och torr luft kan ta ut sin rätt på andningen.

Behandlas med biologiska läkemedel

Just nu får hon behandling med bland annat biologiska läkemedel. Det gör att hon kan leva hyfsat normalt. En timme per dag lägger hon på att behandla sin astma, bland annat måste hon inhalera läkemedel och hantera det slem som bildas. Men det har det varit värt:

– I somras kunde jag leva som en normal 24-åring och jag var helt lyrisk! Jag har kunnat praktisera som läkare och jag har orkat träffa kompisar efter jobbet och på helgerna. Det orkade jag inte göra tidigare. Då var mitt liv en cirkel av skola, sova, repeat.

I sommar blir Hanna färdig läkare. Helst vill hon arbeta som barnläkare.

– Jag hade en väldigt bra astmaläkare som barn och det inspirerade mig i mitt yrkesval. Utbildningen har varit en utmaning, men jag har inte behövt ta studieuppehåll trots att jag legat på sjukhus.

Annons

Har stöd från familj och vänner

Astman har inte fått sätta gränserna. Hon har haft stort stöd av sin familj.

– Mina föräldrar har aldrig förbjudit mig att göra något. Man måste få vara ung och dum ibland, även om man har astma. Jag har också fått mycket stöd av mina vänner i Unga Allergiker, där jag sitter i styrelsen. De förstår mig på ett sätt andra inte kan göra, säger Hanna.

För hon sticker inte under stol med att det är tufft ibland.

– Det är okej att det är tufft ibland. Jag är inte alltid så glad på mina lungor och då tillåter jag mig att tycka synd om mig själv. Jag har lärt mig att be om hjälp och med lite hjälp och anpassningar går det att leva ett bra liv även med svår astma.

Det här är köldastma

Köldastma innebär att man reagera på kall, torr luft och stora temperaturväxlingar mellan ute och inne. I kyla ökar mängden partiklar från vedeldning och avgaser, vilket också bidrar besvär. Man kan få symtom som andfåddhet, hosta och pipande andning. Man får en känsla av att ha ”dålig kondition”. I kylan drar luftvägarna ihop sig och slemhinnorna kan svullna. Om man anstränger sig i kyla och torr luft förlorar slemhinnorna dessutom mycket vätska, vilket bidrar till symtomen.

Testa att täcka ansiktet med en halsduk när du är ute i kyla och behandla eventuell nästäppa så att du kan andas med både näsa och mun. Det finns också olika typer av luftvärmeväxlare, antingen i form av en luva att dra ner över mun och näsa eller en andningsmask som hjälper till att värma upp luften.

Foto: Thomas Carlgren

Annons