TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Träna med astma – 4 knep som gör det mindre tungt

25 jul, 2022 
Kvinna som andas med en inhalator
Att träna med astma kan vara riktigt tungt, det vet kost- och träningsexperten Penny Watson, som blev diagnostiserad som astmatiker i lågstadiet. Här är hennes bästa tips för att göra träningen lättare och roligare.
Annons

Astma är en folksjukdom som idag drabbar över 800 000 svenskar – en siffra som ständigt ökar. Sjukdomen innebär en kronisk inflammation i luftrören, något som kan resultera i svårigheter att andas och långvarig hosta. Dessa symtom kan bli extra besvärliga när man anstränger sig fysiskt, eftersom kroppen då kräver mer syre för att orka hålla igång.

Detta kan göra att man kanske undviker att träna – det är helt enkelt för tungt. Astmatikern samt kost- och träningsexperten Penny Watson menar dock på att utebliven fysiskt aktivitet i det långa loppet bara förstärker besvären. Och det finns knep för att göra träningen mer njutningsbar. Här är hennes bästa tips för dig som har astma men vill träna och hålla igång.

Se också: Så ska du träna om du har problem med lymfsystemet

Så ska du träna om du har problem med lymfsystemetBrand logo
Så ska du träna om du har problem med lymfsystemet

Astma symtom – sjuk eller bara dålig kondis?

Det finns olika former av astma – allergisk samt icke allergisk astma och ansträngningsastma (besvär enbart vid fysisk aktivitet). Symtomen för de alla är i övrigt snarlika och gör att du i perioder kan:

Annons
  • Få svårt att andas och en känsla av andnöd.
  • Andas med ett pipande och väsande ljud.
  • Få långvarig hosta i samband med förkylning.
  • Lida av långvarig hosta som du inte kan hitta någon förklaring till. Hostan kommer ofta på natten.
  • Andas tungt och lida av en envis hosta när du motionerar.

Bästa sättet att ta reda på om du har astma – eller bara är otränad – är att göra en utredning på vårdcentral. Vill du inte det kan du också testa att under en längre period konditionsträna för att se om det blir bättre. Om du inte känner att det blir något enklare kan det vara ett tecken på astma eller ansträngningsastma.

4 tips när du tränar med astma och ansträngningsastma

1. Följ de allmänna råd som finns för astmatiker

Eller om du har varit hos en läkare och fått en personlig handlingsplan eller medicin utskriven. Utöver det är det viktigt att inte röka eller ens vara i närheten av människor när de röker, då detta irriterar luftvägarna i onödan.

2. Hitta en lagom ansträngande aktivitet som du gillar

Ansträngande uthållighetssporter så som fotboll, längdskidåkning eller långdistanslöpning kan vara tungt för en astmatiker (om än inte omöjligt).

Men känner man att det är tungt kan det vara bra att testa sig fram med lugnare träningsformer, med fler naturliga pauser, som exempelvis vandring, simning, yoga, cykling, golf, tennis eller gymnastik.

Annons

3. Börja långsamt och öka sakta takten

När du väl tränar är det viktigt att du värmer upp långsamt, särskilt om du testar något nytt, eftersom du annars löper risk att få andnöd. Det är också bra att försöka få in stunder av mikrorörelse i vardagen, så att du håller igång utan att belasta kroppen, och luftrören, allt för tungt.

4. Lär känna din astma och dina triggers

Det är bra att förstå vad som triggar din astma som värst. Är det kall, torr luft? Pollen eller pälsdjur? Röklukt? Planera din träning runt detta så att du inte riskerar att förvärra dina besvär.

Källa: 1177, Socialstyrelsen, HuffPost
Foto: TT

Annons