RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Tre nya kärleksspråk – pratar du eller din partner något av dem?

06 maj, 2024 
par som pratar vid fönster
Hur visar du kärlek? Genom gester, närhet eller gåvor? Eller kanske genom de här tre punkterna som sägs vara våra "nya" kärleksspråk?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ända sedan Gary Chapman 1992 lanserade de fem kärleksspråken har det varit en snackis, och ett bra sätt att skapa förståelse för hur kärlek kan uttryckas förutom med ord. Att lära sig varandras kärleksspråk hjälper par att få en större förståelse för varandra och varandras behov.

Hur du koll på de fem ”original”-språken?

De olika kärleksspråken

  • Komplimanger och uppskattande ord
  • Avsätter tid för varandra
  • Ger gåvor
  • Utför tjänster
  • Fysisk närhet

Här kan du läsa mer om dem och här kan du göra ett test för att ta reda på vilket eller vilka av dem du eller din partner använder er av, om det inte är självklart.

De flesta av oss använder oss främst av ett eller två av dessa. Men, allt eftersom vi människor och vår omvärld förändras, så förändras också våra kärleksspråk. Därför bör den här listan utökas med ytterligare tre språk, alltså vanliga sätt att visa kärlek, menar flera relationsexperter.

Tips för att komma nära sin partner i sommarBrand logo
Tips för att komma nära sin partner i sommar

De tre nya kärleksspråken är:

Dela resor och erfarenheter

Att resa ihop är en erfarenhet som skiljer sig från ”vanlig” kvalitetstid. Det handlar om att upptäcka nya saker tillsammans; äventyr, risker och erfarenheter. Det kan både utmana och stärka en relation. Så vill din partner uppleva saker med dig, se det som ett tecken på kärlek!

Annons

Hälsosam debatt

Att klara av att ha en debatt där era meningsskiljaktigheter studsar mot varandra på ett konstruktivt sätt gör att ni utvecklas både intellektuellt och som par. Det kan lägga grunden för en hållbar relation. Så att ni ibland råkar i diskussioner kan du se som ett tecken på en trygg kärlek, sålänge ni har en respektfull ton och är öppna för att lyssna på och ta in varandras synpunkter.

Gemensamma mål

I dagens individualistiska samhälle är det ett kärleksspråk om något att dela mål och stötta varandra på vägen mot dem. Det för er dessutom närmare varandra och bygger en lagkänsla. Så om du eller din partner ofta initierar små gemensamma mål eller ibland större mål med lång tidshorisont är det ett sätt att visa kärlek.

Annons