RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Därför är det viktigt att förstå din partners kärleksspråk

24 jul, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Om du och din partner "pratar" olika kärleksspråk kan missförstånden bli många. Lär dig hur din partner visar kärlek och fördjupa er relation!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vet du exakt hur du gör din partner glad? Eller stöter du ofta på missförstånd eftersom ni visar kärlek på olika sätt? Då kan det vara så att ni pratar olika kärleksspråk.

Den amerikanska psykologen och författaren Gary Chapman är känd för begreppet ”de fem kärleksspråken”. Det handlar om hur du uttrycker kärlek till din partner och att du måste använda ett språk som din partner förstår. Vi har alla olika sätt att visa och ta emot kärlek och omsorg.

De fem kärleksspråken

Här är en översikt över de fem språken. Kanske känner du igen dig själv i en eller flera av dem?

1. Uppskattande ord

Vad vi säger till varandra som erkänner den andra personens personlighet, handlingar, attityder eller värderingar. Många behöver höra att de är älskade. Genom att uppskatta din partner i ord visar du ditt stöd och varför du gillar att vara med honom eller henne.

Om du har en partner som behöver uppskattande ord räcker inte tysta handlingar. I vardagen kan det handla om att du sms:ar och säger att du tänker på honom eller henne, ger dagliga komplimanger och kanske viktigast av allt: säga tack för de små sakerna.

Annons

2. Tid för varandra

Detta kärleksspråk handlar om att prioritera tid att vara tillsammans. För många är tiden något vi har lite av i vardagen. Du kan visa att du vill tillbringa tid med din partner genom att bjuda in honom eller henne på en dejt – och se till att ingen mobil eller dator kommer i vägen för att vara tillsammans.

3. Gåvor

Gåvor kan vara små eller stora, dyra eller enkla. Du kan ge en sak, en blomma, ett minne eller så kan du ge av dig själv. En gåva kan vara att lyssna på din partners upplevelser och intressen. En blombukett eller en bok som vi vet att partnern länge har velat ha säger mer än många ord om mottagaren är en person som uppskattar symboliska tecken på kärlek.

4. Tjänster

Det är något vi gör som vi vet att vår partner uppskattar. Det kan vara väldigt enkla saker som att laga mat, duka bordet, dammsuga, klippa gräset eller skrapa bilen fritt från is på rutan en kall vinterdag. Vi kan glädja vår partner mer än vi inser genom att göra tjänster som uttrycker att vi bryr oss om honom eller henne.

Annons

5. Fysisk närhet

Det fysiska är en viktig del av närhet i en relation, och det handlar om mycket mer än sex. Närhet är livsgivande för både barn och vuxna. Vissa människor är helt beroende av fysisk närhet för att känna att de hör hemma. Utan fysisk intimitet, sexuell kontakt och beröring kan de känna sig avvisade av sin partner. Du kan ge din partner fysisk intimitet genom att ge en kram, kyss, ha sex, hålla din partners hand eller ligga nära varandra.

Vilket av de fem kärleksspråken passar in på dig? Längre ner hittar du ett test där du kan få reda på svaret.

Det är viktigt att skaffa sig kunskapen

Det finns alltså olika sätt som vi kan visa vår älskade att vi uppskattar honom eller henne. Kanske uppskattar du verkligen bekräftelse i vardagen genom vänliga ord, medan din partner föredrar att ligga och mysa varje kväll?

Annons

MåBra:s norska systersajt Kk.no har frågat relationsterapeuten Trine Huseby, om hur viktig roll kärleksspråken spelar i en relation.

Är det vanligt att par ”talar olika språk”?

– Jag träffar fler par med olika kärleksspråk än par som har samma, säger Huseby till KK.

Huseby säger att det inte behöver vara ett problem att ni har olika sätt att uttrycka och uppleva kärlek, bara ni är medvetna om det.

– När du älskar någon och vill visa det på ett sätt som du märket att det funkar, är det en sak som gäller: ta till vara den kunskapen.

Vad som dock kan hända, om ni har olika kärleksspråk, är att den ena eller båda ger den andra en form av kärlek som du vill och behöver själv, utan att den andra uppfattar det eller känner sig älskad. Då kan det vara svårt, förklarar relationsterapeuten.

Därför är det viktigt att ha vetskap om varandras kärleksspråk. Även om du visar din kärlek genom att ge en gåva kanske din partner inte tolkar den som en kärleksdeklaration – kanske han eller hon uppskattar komplimanger eller tid tillsammans, snarare än dyra presenter?

Annons

Stor betydelse för långvariga relationer

Att förstå hur partnern kommunicerar sin kärlek är mycket viktigt för flera saker, förklarar Huseby.

– De allra flesta vill ha närhet och en speciell koppling till personen de bor med. För att uppnå detta måste man känna varandra, förstå varandra och anpassa sig till varandra – det är här kärlekens språk kommer in.

Det är också mycket viktigt för en långsiktig relation och kan förhindra otrohet, säger hon.

– När du känner dig älskad och får dina behov uppfyllda i det förhållande du är i, är chansen mindre att du söker efter de behov som uppfylls någon annanstans, säger Huseby.

Vilket kärleksspråk pratar du?

Vill du ta reda på vilket kärleksspråk du eller din partner pratar? Här kan du göra ett test som visar vilket av de fem kärleksspråken som just du pratar. Gör testet här. 

Av: Amalie Solnørdal Nærø Källa: Kk.no Foto: TT

LÄS MER: 

Test: Hur visar du kärlek? Se vilket kärleksspråk du pratar

Quiz: Har ni en sund kärleksrelation?

Psykologen: Sakerna du inte ska hemlighålla för din partner

Annons