RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Vanliga misstaget som par ofta gör när de försöker förbättra sexlivet

20 dec, 2021 
Par som vänt sig bort från varandra i sängen.
Det går inte att ha ett sexliv som alltid är på topp. Men om ni som par har gått in för att det behövs någon förändring på något plan så undvik det här vanliga misstaget.
Annons
4 enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardagBrand logo
4 enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardag

Om man är i en långvarig relation är det lätt att hamna i ett rutinmässigt sexmönster. Efter ett tag kan det kanske upplevas som tråkigt. Det finns också flera vanliga anledningar till att par slutar ha sex. Men om båda är med på det så går det fint att ha en relation utan sex också.

Det viktigaste är att ni vågar prata med varandra om hur ni upplever sexlivet och vad ni tror skulle kunna göra det bättre. Om ni har bestämt er för att det behövs en förändring som inte innebär att sluta ha sex, undvik att hamna i den här fällan!

Vanliga misstaget när man vill hetta upp sexlivet

När par har bestämt sig för att återuppliva sexlivet sätter man ofta upp målet att man ska ha sex oftare. Men det stora fokuset på antal tillfällen som en markör för ett bra sexliv kan göra mer skada än nytta. Det är dömt att misslyckas och kommer snarare att sätta käppar i hjulen för er.

Annons

Hur ofta par bör ha sex är nämligen helt och hållet beroende av vilka ni är och vad som känns bra för er.

Fallgrop som leder till fler misstag

Till detta hör också att om man har som fokus att ha sex oftare så leds man lätt in på ytterligare ett misstag, nämligen att man börjar räkna tillfällen. Då kommer nästa problematik, vad räknas egentligen som sex?

I en relation mellan en man och en kvinna definieras ofta sex som ett penetrerande samlag. Därmed blir fokuset att öka antalet tillfällen av just detta. Risken är då att man missar hela poängen med sex, enligt Jessa Zimmerman, sexterapeut och äktenskapsrådgivare.

– Poängen med sex, från mitt perspektiv, är att dela njutning med sin partner och att känna sig sammanlänkade under tiden, förklarar hon för Mindbodygreen.

Sex är mer än det traditionella samlaget

Fokuserar man på att få till fler tillfällen av en specifik handling, snarare än att njuta och komma närmre varandra, så riskerar man dessutom att sätta press på båda parter. Det är ju inte heller direkt upplyftande för sexlusten och det blir en ond spiral.

Par som är nöjda med sitt sexliv tenderar snarare att förstå att sex handlar om mer än bara det faktiska samlaget, nämligen intimitet, närvaro och kommunikation.

– Spendera intim tid med varandra, utan press på att ni ska uppnå ett mål eller göra någonting särskilt, föreslår Jessa Zimmerman.

Källa: Mindbodygreen

Foto: TT

Annons