RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Därför borde du höra av dig till gamla vänner – tänk så här

19 jul, 2022 
Kvinna som ringer en vän.
Är det inte väldigt härligt när någon du inte talat med på ett tag bara spontant ringer dig? Ändå tvekar vi ofta när det är vi som vill kontakta någon. Så här slopar du dina tveksamheter och bara gör det!
Annons

Under pandemiåren är det nog många av oss som tappat kontakten med flera av våra gamla vänner. Du har kanske tänkt tanken på att ringa eller sms:a men dragit dig från att göra det eftersom det av någon anledning känts påträngande?

Det är ganska konstigt ändå att vi ofta känner oss till besvär när vi egentligen vet med oss att vi uppskattar det omvända väldigt mycket. Till och med forskning har faktiskt kunnat styrka att ett spontant samtal eller annan kontaktväg till en gammal vän uppskattas enormt – likaså om vännen är nuvarande.

VIDEO: 5 typer av personer alla borde ha i sitt liv

5 typer av personer alla borde ha i sitt livBrand logo
5 typer av personer alla borde ha i sitt liv

Vi känner oss uppskattade av spontan kontakt

En studie som nyligen publicerades i Journal of Personality and Social Psychology visade att deltagarna kategoriskt underskattade hur mycket ett spontant eller ”bara för att”-samtal eller meddelande skulle uppskattas av vännen. Totalt ingick 5 900 personer i studien.

Annons

Föga förvånande underskattade man hur mycket någon annan skulle uppskatta spontan kontakt medan man värderade att bli kontaktad själv väldigt högt.

Det är du som sätter käppar i hjulen för dig själv

Om någon oväntat hör av sig känner man sig ofta mer uppskattad på grund av överraskningsmomentet i det hela. Den enda som hävdar att du kommer att störa personen med ett samtal eller meddelande är du själv.

Det är väldigt vanligt att vi innan vi ens försöker att ta kontakt med någon bestämt oss för hur personen kommer att reagera. Men enligt studier likt tidigare nämnda så är det ganska osannolikt att vännen skulle bli störd av ett ”jag bara kom att tänka på dig”-meddelande eller samtal.

Man ser samma sak när det kommer till forskning kring komplimanger. Vi uppskattar generellt komplimanger men underskattar hur väl de kommer tas emot när vi ska ge dem.

4 tips för att våga höra av dig till gamla vänner

Vi älskar alltså när gamla – eller nya – vänner hör av sig oväntat! Men tvekar ofta när vi själva är den vännen. Här kommer några tips för att sluta tveka och bara höra av dig!

Annons

Kanske har du bara genom att få reda på att det uppskattas enormt fattat mod till dig att våga ta tag i det?

1. Sätt dig själv i mottagarens situation

Tänk på situationen som om den vore omvänd och att det var du som blev kontaktad av vännen. Hur skulle du känna? Troligtvis skulle du uppskatta det mycket!

Därför finns det ingen anledning att ta för givet att vännen inte skulle göra det. Mest logiskt är att utgå från att din vän kommer att bli superglad.

2. Omvandla tankar till handling

Om du känt att du vill höra av dig till vännen ett tag så är det troligt att du också tänker på personen en del. Små saker som sker i vardagen kanske väcker minnen?

Varför inte slå slag i saken och kontakta vännen då du kommer att tänka på den? Vips så har du tagit kontakt och har ett fint samtalsämne på samma gång!

3. Kom ihåg att man inte alltid behöver ha ett mål

Ofta hör vi av oss när vi vill prata om någonting särskilt eller träffa någon. Det kan göra att du känner att du måste ha ett mål även med att höra av dig till någon du inte pratat med på länge.

Annons

Men det behöver faktiskt inte vara svårare än att “jag tänkte på dig i den här situationen. Jag hoppas att du mår bra”.

4. Tänk på värdet av att ha personen i ditt liv

Att upprätthålla vänskap kräver att båda parter engagerar sig. Genom att spontant höra av sig till någon med både tyngre och lättare saker är ett sätt att upprätthålla kontakten.

Om du gör det ofta är chansen stor att även motparten kommer att göra det, vilket får er båda att känna er uppskattade.

Källa: Well + Good

Foto: TT

Annons