RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Vänner är viktigare för hälsan än träning – psykologen om varför

08 mar, 2022 
två vänner fikar och skrattar
Hälsoeffekterna av goda sociala relationer kan vara större än av träning och att äta bra för den som vill leva ett långt och friskt liv. – Vi behöver bli medvetna om hur mycket de betyder för hälsan, säger psykologen Katarina Blom.
Annons
5 typer av personer alla borde ha i sitt livBrand logo
5 typer av personer alla borde ha i sitt liv

Forskning på olika håll i världen visar om och om igen samma sak: Sociala relationer är bland det absolut viktigaste för att vi ska ha en bättre chans att leva längre. Det är också en förutsättning för lycka.

Lika farligt som att röka 15 cigaretter om dagen

Och att sakna sociala kontakter i sitt liv är en stor hälsorisk; enligt studier är den lika stor som att röka 15 cigaretter om dagen. Det är mer skadligt än att inte motionera och dubbelt så farligt som att vara överviktig.

Insikterna fick psykologen Katarina Blom att skriva en bok om sociala relationers betydelse: Tillsammans-effekten.

– Jag ville fokusera på vad vi behöver för att bära oss hälsosamma och lyckliga igenom livet, säger hon, som i boken visar bland annat att goda relationer också påverkar vårt immunförsvar och vårt hormonsystem. Hälsoeffekterna är sedan länge är väl kända inom psykologisk forskning.

Katarina Blom
Katarina Blom

”När vi tar hand om det psykiska så stärks även det fysiska”

– Varför är inte relationer lika självklart att prata om som kost och träning? Vi har en förlegad syn på att vårt psykiska mående är separerat från kroppen. Men när vi tar hand om det psykiska så stärks även det fysiska.

Annons

Behovet av sociala relationer blir inte heller mindre viktigt genom åren.

– Man kan säga att om relationen var en aktie så stiger den i värde ju äldre vi blir. Det är oerhört viktigt för äldres hälsa, samtidigt som de ofta förlorar anhöriga.

I tv-serien Fyraåringarna på äldreboendet (TV4) fick tittarna följa med i vad som hände när man släppte in tio småttingar på ett äldreboende varje dag i sex veckor. Redan första timmen efter att premiäravsnittet hade sänts var tevekanalens Facebook-sida fullständigt nerklottrad med kommentarer från tittare. Ingen lämnades oberörd av att se hur de äldre och barnen interagerade med varandra.

Från Fyraåringarna på äldreboendet
Interaktionen mellan fyraåringarna och de äldre skapade starka känslor både framför och bakom kameran.

Två experter utförde också fysiska och kognitiva tester på alla de äldre vid programmets start och slut. Resultatet var häpnadsväckande, de äldre gjorde ett hälsolyft som ingen hade vågat hoppas på. Genom barnen fick de äldre ett socialt umgänge, en mening med livet, aktiviteter och dessutom något att prata med varandra om.

Annons

– Utan sociala relationer är vi som fiskar utan vatten. Vi borde se vårt behov att vara sociala lika grundläggande som att äta mat, dricka och sova. Det ger dessutom motståndskraft när livet är svårt eller när man ställs inför vardagsutmaningar. Relationerna hjälper oss att reglera våra känslor, man får chans att förstå vad man varit med om och stressen sänks.

Samtidigt är inte alla relationer av godo.

– Goda relationer är en superkraft för oss och dåliga är verkligen drabbande och stressande för hela vårt biologiska system. Det är viktigt att ha med sig om man till exempel lever i ett äktenskap där det förekommer psykisk eller fysisk misshandel.

Sociala sammanhang är ett grundläggande behov

Vår hjärna är biologiskt sett kvar på stenåldern. Där var sociala relationer det som allt som oftast stod mellan oss och döden. Våra vänner skyddade oss och tog hand om oss när vi var sjuka eller skadade. Vår hjärna vet hur viktiga de sociala relationerna är för oss och det förklarar varför vi kan ligga vakna på natten och grubbla; ”varför sa hon så?” eller ”jag borde kanske inte lagt på luren så där”.

Annons

– Det är rent biologiskt. Vi måste få tillhöra en gemenskap och skaver den så ska det höras i hela systemet.

Undersökningar visar att i jobbsammanhang kan en enda en ohövlig kommentar göra att vår prestation sänks med 50 procent.

– Det beror på att det är olika nätverk som jobbar i hjärnan; vi kan inte vara uppgiftsfokuserade och relationsfokuserade samtidigt. Och ett socialt problem ska överrösta allt annat – för det är det viktigaste för vår överlevnad.

Men, bara goda sociala relationer gör inte magiskt att vi lever längre – en bieffekt är att de människor som har bra sociala relationer också tenderar att träna mer och äta mer hälsosamt.

Underskatta inte vikten av småprat

– Alla ansträngningar är viktiga och bra. Men det är dags att vårda våra relationer, avsätta tid för dem, inte minst för småprat i vardagen.

Men, om man inte har så många och så djupa relationer?

– Alla band måste inte vara så starka. De tunna banden, den sociala väven som vi alla på något sätt har, en granne, kassören i mataffären, ett café vi brukar gå till, ger gemenskapskänsla. Underskatta inte vikten av att heja på gatan, småprata över häcken, stanna till i trappuppgången och snacka lite. Sådant ger välbefinnande, trygghet och förankring. Så ta chansen att småprata!

Annons

Djupa relationer till nära vänner ger också stora hälsofördelar och det finns många sätt att fördjupa de relationer vi redan har, menar Katarina. Men att bli medveten om hur viktiga relationer är för oss är en bra början.

– Vi kan alla gemensamt ta ett lite större ansvar att vara inkluderande, för vi människor så känsliga för att känna oss utanför. Det triggar i gång ett enormt stresspåslag. Forskning visar att om vi kunde radera all mobbning på arbetsplatsen så skulle det vara likvärdigt med att ta bort allt alkoholberoende eller all diabetes för hjärtkärl-sjukligheten. Tänk vilken insats för folkhälsan det skulle vara!

Alla har det dock inte lika lätt socialt. För vissa kommer småprat enkelt, men absolut inte för alla.

– Det är orättvist att vi fötts in i slumpmässigt valda familjer med slumpmässiga sociala förmågor. Sedan möts vi som vuxna och ska fungera socialt tillsammans. Alla försöker hitta den sociala balansen och det är lite ”rysk roulette” hur det går. Men vi kan alla träna på det. Kanske vet man med sig att i min familj pratade vi inte om känslor, så jag måste vara lite extra medveten om detta. Och vi måste tillåta oss att göra fel, hur ska vi annars lära oss?

7 faktorer för ett långt liv

En amerikansk studie med 300 000 deltagare kartlade vilka faktorer som kan bidra till ett längre liv. Här är en lista över vad som ökar chansen till ett långt och friskt liv, enligt resultaten från studien:

1. Stärkande sociala sammanhang där vi har flera sociala roller.

2. Sluta röka vid hjärt- och kärlsjukdomar.

3. Uppfattat och emottaget socialt stöd från andra.

4. Sluta dricka alkohol om vi redan har ett högt alkoholintag.

5. Fysisk aktivitet samt att hålla en normal kroppsvikt.

6. Få behandling vid högt blodtryck.

7. Andas ren luft.

av: Petra Olander

Foto: Caroline Andersson Renaud, Shutterstock/TT/TV4

Annons