Det här är det absolut värsta du kan säga till en vän

Två väninnor bråkar
5 varningstecken på att er vänskap är på väg att ta slut
1:26

Efter reklamen: 5 varningstecken på att er vänskap är på väg att ta slut

(1:26)

Slå på ljud

Alla relationer går upp och ner, inte bara kärleksrelationer utan även de vänskapliga. Ibland växer man ifrån varandra, men lika ofta handlar det bara om yttre omständigheter som att en av er träffar en ny partner, får barn, flyttar eller går "all in" i ett nytt jobb.

Anklagelserna som är skadliga för din vänskapsrelation

Det är inget konstigt med det och är man trygg i sig själv och trygg med sina relationer brukar dessa upp och nedgångar inte orsaka några problem. Vänskapen hämtar sig och ni kan fortsätta vara en betydelsefull del av varandras liv. Problem uppstår däremot om du tar några dagars frånvaro eller tystnad personligt och blir defensiv mot din vän. Meningar som egentligen ska uttrycka kärlek och saknad låter i stället krävande och kvävande ur vänners synvinkel:

"Varför hör du aldrig av dig?"

"Är du sur?"

"Har jag gjort något?"

Den här typen av katastroftankar skadar bara de starka band som du har med familj och vänner. Fråga någon om de är arga på dig för tionde gången, och de kan mycket väl BLI arga på dig, även om de inte var det från början.

Sedan finns det undantag. Tillfällen då det finns djupare orsaker bakom en väns plötsliga frånvaro.

— Naturligtvis finns det tillfällen då en väns frånvaro kan vara ett tecken på att något är fel, sa Irene S. Levine, journalist och författare till "Best Friends Forever: Surviving a Breakup with Your Best Friend."

— Ibland kan ett förhållande ha närmat sig sitt utgångsdatum och ett uppehåll i kommunikationen ger båda parter en chans att välja bort", säger hon till Huffpost.

Surprise! Allt i din väns liv kretsar inte kring dig

En annan vanlig reaktion är att du svarar på vänners tystnad med samma mynt: tystnad. Avståndet bara växer och det slutar med att du slösat bort en värdefull vänskap. Att anta att en väns förändrade beteende är ditt fel är att personifiera något som förmodligen inte har något med dig att göra. Denna tankegång är också en smula narcissistisk. Surprise: Allt i din väns liv kretsar inte kring dig! Folk är helt enkelt upptagna — och vanligtvis inte arga på dig.

Så nästa gånga en vän ringer upp efter en lång periods tystnad, inled då inte med: "Varför har du inte hört av dig?" utan hellre: "Hur mår du? Jag har saknat dig!"

Källa: Huffpost

Foto: TT

Utvald läsning