Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Psykologen: Så känner du igen en kvinnlig psykopat

21 nov, 2017 
AvMalin Ny
Miranda Priestly kan konsten att leverera kränklimanger
Flirtiga, manipulativa, känslomässigt labila – kvinnliga psykopater är minst lika farliga som sina manliga motsvarigheter. Psykologen Monica Emanell tipsar om hur du känner igen en kvinnlig psykopat - och vad du ska se upp med.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Om du tänker på en psykopat, tänker du förmodligen på en man. Och det är egentligen inga konstigheter. Seriemördare som Ted Bundy och Jeffrey Dahmer har bidragit till den bilden vi har av psykopater idag, och filmkaraktärer som Hannibal Lecter i När lammen tystnar och Patrick Bateman i American Psycho har också dragit sitt stå till stacken.

Fler studier har också gjorts på manliga psykopater än kvinnliga sådana, men det betyder inte att kvinnliga psykopater inte existerar. Det gör de i allra högsta grad, och det intressanta är att de är mer diskreta i sitt beteende och betydligt svårare att särskilja från mängden.

– Grunden är densamma som hos män, de har ofta låg förmåga till empati, känner inte skuldkänslor och har mindre aktivitet i de delar av hjärnan som hanterar känslor och moral, säger Monica Emanell, legitimerad psykolog.

– Men medan män ofta visar ilska och våldsamhet i ett tidigare skede, visar inte kvinnor agg lika öppet som män. Istället använder de sig mer av sin sexualitet, de försöker lirka sig och gå bakom ryggen och närma sig män sexuellt för att få det de vill.

Annons

Baktalar och skapar konflikter

En kvinnlig psykopat kan vilja hämnas och till exempel prata illa om någon på sociala medier eller baktala en person med en annan person vilket skapar en konflikt. Psykopaten visar sällan att hon är arg och går bakom ryggen istället. Hon kan istället vara verbalt aggressiv, känslomässigt labil och svartsjuk och ha självskadebeteende i syfte att vinna på det.

– Hos kvinnliga mammor som är psykopater verkar de ofta engagerade i sina barn och det är vanligt att de framställer sig själva som väldigt goda föräldrar, och det kan också se ut så på ytan. Det ser ut som att de gör mycket för sina barn men när de stänger dörren bakom sig blir de kritiska.

Emanell tipsar om att se upp med personer som utåt sett verkar för bra för att vara sanna och att sluta göra tjänster åt personer som visar tendenser på psykopati.

Missa inte:

5 konsekvenser av att växa upp med en narcissistisk mamma 

– Det är otroligt lätt att bli insyltad i sådana här människor. De är väldigt intensivt bekräftande, tittar en rakt i ögonen med en intensiv blick och man känner sig mest bekräftad i hela världen. Man får en känsla att de gör vad som helst för en. De gör tjänster, och sen när de har gjort dem vill de ha gentjänster och då känner man sig insyltad.

– Märker man de här tendenserna ska man inte ta tjänster ifrån den här personen, för till slut börjar de trycka på ens skuldkänslor och att man står i tacksamhetsskuld, avslutar Monica Emanell.

Karaktärsdrag som är typiska för kvinnliga psykopater:

  • Flirtiga.
  • Manipulerar sexuellt för att få ekonomisk och social vinning.
  • Stjäl och ljuger.
  • Verbalt aggressiva.
  • Avundsjuka, svartsjuka.
  • Känslomässigt labil.
  • Exkluderar sina offer från sociala nätverk.
  • Självskadebeteende.

Källor: Monica Emanell, Illustrerad vetenskap  Foto: IBL

Läs mer:

Är du en psykopat? Här har du svaret! 

8 skrämmande tecken på att du dejtar en psykopat

Är din partner en vardagspsykopat? Här är signalerna!

Annons